Regrat
Utrip mesta · zdravje & lepota

Regrat, dobrodošel nazaj! Darila narave so najboljša. Regrat velja za eno najbolj spregledanih živil, ki ima tudi številne zdravilne lastnosti. Gre za užitno in zelo razširjeno trajnico (zeljnato travico), ki jo lahko uporabljamo v kulinarične in zdravilne namene. Medtem ko se večina s prihodom pomladi navdušuje nad zvončki in trobenticami, vse več ljudi odkriva in pozdravlja prihod regrata, najbolj neverjetnega zastonjkarskega živila in zdravila, na katero ne boste nikoli več gledali kot na plevel!

Regrat je ne le okusno živilo, temveč tudi učinkovito ljudsko zdravilo, kar izpričujejo številna empirična dognanja. Sezona nabiranja teh okusnih listov, ki jih lahko postrežemo surove (solata) ali kuhane (dodatek k toplim jedem), se začenja marca. Listi regrata so bogat vir vitaminov in rudnin, grenčica, zaradi katere ga številni ne marajo, pa mu daje diuretične lastnosti (spodbuja odvajanje vode in je zatorej odličen pri zdravljenju bolezni sečil; jih čisti in odplakuje strupe).

Vsebuje več vitamina A kot korenje, pa vitamin C in luteolin, ki skrbita za varovanje jeter, preprečujeta rakava obolenja, zavirata staranje in krepita kosti. Ima tudi bogate zaloge vitamina B, beljakovin in železa (zato ga priporočajo slabokrvnim ljudem, saj spodbuja tvorjenje rdečih krvničk), kalcija in kalija (z njim telo kompenzira izgubo zaradi povečanega izločanja seča), vsebuje pa tudi eterična olja. Pripomore k hujšanju, znižuje krvni pritisk, deluje protivnetno, znižuje nivo slabega holesterola in pospešuje prebavo, zadnje čase pa se omenja tudi v povezavi z oksidacijskim stresom, saj vsebuje fitokemikalije, ki ga preprečujejo. Imate še vedno občutek, da gre le za plevel?

PREBERITE ŠE: Ingver – Lepotni zaveznik številka 1 – Čudežne moči ingverja

Regrat značilno rumeno cveti aprila in maja, otrokom pa se ob besedi regrat najprej izriše podoba ”lučke” iz semen, ki jih razpihujejo. V nemščini se regrat imenuje Pusteblume, kar v prostem prevodu pomeni cvetlica za pihanje. In ko smo ravno pri poimenovanju. Regrat poznamo pod različnimi imeni. Med drugim sliši namreč tudi na imena mlečec, regvat, virgrad, farška plata in žehtlenica. Je vsestransko uporaben, saj so užitni ne samo njegovi listi, temveč tudi korenine in cvetovi. Njegovi listi največkrat končajo v solati, korenine se običajno spečejo, skuhajo ali poparijo, rumene cvetove pa lahko uporabljamo kot zdravo alternativo čipsu. Ste vedeli, da ga lahko uporabite tudi kot kavni nadomestek?

Regrat, Nikola Tesla med živili/zdravili v zadnjem stoletju, je vsekakor močno spregledano zdravilo, nekoliko manj kot živilo. A vsaj vi ga boste odslej znali dovolj ceniti in mu dati pravo veljavo.

landscape-1428338831-hbz-tanning-index S samoporjavitvenim losjonom do zdrave zagorelosti Jutranji make-up 8 načinov, kako zjutraj zasijati in delovati sveže Beautiful wedding couple Poroka 2016: poročni nasmeh – briljantno beli zobje regeneracija-foto istock Pomen regeneracije po vadbi ·