1_naslovna1
Utrip mesta · destinacija

Tri baltske državice, ki so se šele pred nekaj več kot dvajsetimi leti rešile okov Sovjetske zveze, se soočajo s podobnim problemom kot države bivše Jugoslavije. Večno se namreč ugiba, kje točno ležijo, na Baltiku ali Balkanu, katera so glavna mesta, kakšen jezik govorijo in katera je njihova denarna valuta. Prav v želji po večji razpoznavnosti največjega od treh glavnih mest je latvijska prestolnica Riga letos še prav posebej ponosna, da si s švedskim mestom Umeå deli naslov Evropske kulturne prestolnice.

Ahitektura

Vplivi secesije
Secesija v Parizu ali Bruslju je že videna, vsak pravi ljubitelj sloga, ki je zaznamoval arhitekturo in notranjo opremo konec 19. in v začetku 20. stoletja, ve, da mora obiskati Rigo. V času največjega industrijskega vzpona mesta, ki leži ob ustju reke Daugave in je bilo eno najbogatejših mest v Rusiji, so bogati trgovci in lastniki tovarn tekmovali med seboj, kdo bo zgradil lepše in večje domovanje. Rezultat je Art Nouveau, predel mesta, imenovan tudi ”tihi center”, ki je od starega dela mesta oddaljen le deset minut hoda. Ulici Elizabetes in še posebej Alberta sta znova postali naslova, ki si ju kot stalno bivališče želi vsak prebivalec Rige. Cene stanovanj v čudovito obnovljenih mestnih palačah, najlepše med njimi so delo ruskega arhitekta Mikhaila Einsensteina, dosegajo za baltske države nepojmljive cene, a kupci, posebej premožni Rusi, se vedno najdejo. Posebej vredne ogleda so stavba na ulici Elizabetes 10 b, na ulici Alberta pa številke 2, 2 a, 4, 6, 8, 11, 12 in 13, na isti ulici pa se je leta 2009 odprl tudi Muzej secesije.

Restavracije

Koncept odprte kuhinje
Sodobni ljubitelji hrane nismo le zahtevni, temveč tudi radovedni, zato se vse več vrhunskih restavracij odloča za pripravo jedi pred svojimi gosti. Ponudba “odprtih restavracij” v Rigi je številčna.

Aqua Luna
Kuhinja pod vodstvom mojstra Gintsa Aizupietisa združuje okuse od Francije in Italije do klasičnih baltskih kuharskih tradicij. Pri Aqua Luni nudijo le najboljšo kakovost, naročimo lahko na primer črni kaviar Mottra ali zrezek prekajenega irskega goveda, vedno pa bodo sestavine sveže in skladno sestavljene.

3 Pavaru restorans
Restavracija 3 Pavaru restorans, čigar ime (Trije kuharski mojstri) izdaja, da so jo odprli trije mojstri z enakimi idejami, ponuja jedi, ki so izrazito lokalne in sezonske, kuharji pa jih pogosto menjajo ali preoblikujejo, s tem pa osrečujejo redne stranke in sebi dajejo motivacijo, ki jo mnoge restavracije prehitro izgubijo.

3 naži
Jedi mladega kuharskega mojstra Artūrsa Taškānsa zastopajo predvsem severno in baltsko kuhinjo, skrivnost njegovih jedi pa so azijske začimbe, ki jedi, ki sicer ne slovijo po močnih okusih, gurmanom predstavijo v novi luči.

Ostas skati
Mojster Ingmārs Ladigs uporablja le sezonske in regionalne sestavine, sledi pa najboljšim receptom latvijske kulinarične tradicije. Restavracija Ostas skati ponuja tudi čudovit pogled na pristanišče, reko in mesto. Najboljše v tej vrhunski restavraciji pa je, da cena jedi ostaja dostopna navadnim smrtnikom.

Kultura

Evropska kulturna prestolnica jeseni
Ko dnevi postanejo krajši in dež obiskuje Rigo pogosteje kot v poletnih mesecih, se dogajanje v največji od baltskih prestolnic prenese v galerije, muzeje in koncertne dvorane. V jesenskih mesecih bodo kulturno ozračje Rige bogatile dve razstavi in številne kulturne prireditve.

Razstava “Anatomija eksperimenta” predstavlja življenje in delo znanega latvijskega konstruktivista, fotografa in političnega umetnika Gustavsa Clucisa, ki je bil leta 1938 ubit v Stalinovih čistkah. Razstava bo odprta do 26. oktobra v razstavni dvorani Arsenāls. Prav tako bo do 26. oktobra potekala razstava v stavbi bivše borze, posvečena Voldemārsu Matvejevsu, slikarju, teoretiku in raziskovalcu, ki je študiral umetnost in kulturo v Afriki, Aziji in na Pacifiku v začetku 20. stoletja. Razstava “V iskanju prihodnje umetnosti” izziva našo kulturno omejenost in postavlja vprašanja o raznolikosti in interakciji globalne kulturne dediščine.

Dog Bark Park Inn, Idaho 10 najbolj čudaških hotelov sveta three-friends-two-dogs-one-futon-roadtrip-photos-12 Couchsurfing – nenavadno potovanje prijateljev, ki so s kavčem in dvema psoma prepotovali Ameriko asd GetUp! poziva: bodite glas Velikega koralnega grebena prek videonatečaja #ReefReels Web-Jpeg-16i 10 nenavadnih in unikatnih načinov potovanja ·