ringhouse
Utrip mesta · arhitektura

Karina Wiciak iz dizajnerskega studia Wamhouse je delila svoj najnovejši dizajn, ki sledi vrsti hiš, navdihnjeni z znanimi logotipi. Zadnjo inkarnacijo, ki sliši na ime Ringhouse, je navdihnil nemški avtomobilist Audi. Vendar pa ta projekt ne nosi le oblike Audijevega logotipa, temveč odraža tudi zgodovino blagovne znamke in dobo, v kateri se je le-ta rodila.

Logotip, ki ga že vrsto let povezujemo z Audijem, je bil prvič ustvarjen v 30. letih prejšnjega stoletja, ko so se pod štirimi obroči združila štiri podjetja. Ringhouse se očitno nanaša na to obliko, pa tudi na modernistično arhitekturo, ki je v tistih časih prevladovala. V tem dizajnu Wamhouse na novo interpretira značilnosti tega sloga, kot so surove betonske konstrukcije, zaobljene stene in okna, odprti notranji prostori in obsežni elementi zasteklitve.

Hiša v izmeri skoraj 280 kvadratnih metrov pokriva nivo pritličja ter podzemno garažo z dodatnimi prostori. Bivalni prostor, ki se ponaša z visokimi stropi in prostornostjo, je namenoma ostal brez drugega nadstropja, kljub temu, da sama zasnova to omogoča. Namen je namreč ohraniti “berljivost” štirih krogov. Zato to ni skromen družinski dom, temveč počitniška rezidenca, umeščena med naravno vegitacijo.

Nadzemni del hiše sestavljajo veliki odprti prostori, ki do delno pregrajeni s steklenimi stenami. Tukaj je hodnik z odprto dnevno sobo, jedilnica in glasbeni kotiček, velika kuhinja, pisarna s knjižnico, dvoje spalnic z zasebnima koplanicama, troje toalet, dvoje garderob in ena shramba. Podobno kot druge hiše iz te serije, ima tudi Ringhouse velike okenske odprtine, zaradi česar hiša takoj izstopa.

Ringhouse je sodobna zgradba, a kot poudarja Wiciakova, je “vse, kar je ustvarjeno danes, rezultat evolucije in nadaljevanje tistega, kar je nekoč že bilo ustvarjeno. Zato se je na to vredno spomniti. Dizajn hiše je odličen način, da povemo zanimivo zgodbo in ne samo zgodovino arhitekture.” Projekt torej poleg tega, da predstavi edinstven in fantastičen dom, tudi na novo interpretira pretekli arhitekturni slog in nas poskuša opomniti na našo skupno zgodovino.

Galerija: Ringhouse

RinghouseOdpri galerijo
Atrijska hiša v Ljubljani. Slovenska atrijska hiša za umetnike Kapela v Solinah Kapela v Solinah: studio PIXEL se želi pokloniti slovenski solinarski dediščini dune-house-studio-vural-cape-cod-massachusetts_dezeen_sq Lepota in funkcionalnost: hiša v sipini na obali Cape Coda Lafay Resort & Spa Lefay Resort & Spa: italijanski gorski prestiž v Dolomitih · ·