Jessica Ennis-Hill Rio 2016 Omega
Utrip mesta · šport

”Moje sanje so vedno bile stati na vrhu stopničk,” je nekoč dejala Britanka Jessica Ennis-Hill. Sanje so se ji uresničile. Stala je namreč tudi na najvišji na olimpijskih igrah na domačih tleh, v Londonu leta 2012, v Riu pa bo poskušala ubraniti olimpijski naslov v sedmeroboju. V vmesnem času je danes 30-letna atletinja povila fantka, kako pa ambasadorka znamke Omega razmišlja pred odhodom na OI Rio 2016, pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Britanska atletinja v sedmeroboju in ambasadorka znamke Omega Jessica Ennis-Hill pravi, da bo Rio 2016 zanjo manj stresen kot London 2012, ko je zaradi domačega terana čutila še dodaten pritisk. Toda, kot pravi, na olimpijskih igrah v brazilski prestolnici zato ne bo nič manj lačna zlata.

PREBERITE ŠE: Rio 2016: najbolj seksi športnice, ki bodo nastopile na olimpijskih igrah v Riu

Intervju – Jessica Ennis-Hill, sedmerobojka:

Pred štirimi leti ste bili obraz leta 2012. Tokrat greste v Rio. Je pritisk manjši, ker ne tekmujete v svoji rodni državi?

Pritisk je res nekoliko manjši. London 2012 je bil zame nedvomno izjemno leto, ki je vodilo do fantastičnih stvari. Celotna izkušnja je bila izjemna. Letos imam določena pričakovanja zase. Zadovoljna sem s tem, kar sem že dosegla, a moj cilj za Rio je iti tja in biti karseda najboljša. Z veseljem bi obdržala naziv s prejšnjih olimpijskih iger. Tekmovati hočem in doseči najboljši možen rezultat.

Kaj pa pričakujete od samega Ria de Janeira?

V Riu sem bila le enkrat, zato mesta nisem mogla izkusiti. A komaj čakam, da vidim, kakšne bodo množice. Verjamem, da bo drugače kot v Londonu, in mislim, da bo občutek izjemen, kot na karnevalu. Vreme naj bi bilo odlično in pričakujem, da bo tako tudi vzdušje.

O čem ste sanjali kot mlada atletinja, kaj vas je motiviralo?

V atletiko sem se zaljubila, ko sem se v njej prvič preizkusila. Oboževala sem tek in sodelovanje v različnih disciplinah. Moje sanje so vedno bile stati na vrhu stopničk. Vedno sem želela vedeti, kako bi bilo osvojiti zlato. Z leti sem spoznavala različna prvenstva in stopnje, ki jih lahko dosežeš, in olimpijske igre so postale moje sanje. Hotela sem postati olimpijka in stati na stopničkah kot zmagovalka.

Katera tekaška disciplina vam je znotraj sedmeroboja najbolj všeč in kako se med tekom osredotočate na čas?

Nedvomno imam najraje tek čez ovire. Je ena od disciplin, v katerih sem najmočnejša, in v njej res uživam. Pri teku čez ovire na 100 m je čas izjemno pomemben. V sedmeroboju si osredotočen nase in na svoj nastop, a vedno tekmujem proti uri. Vedno primerjam svoj trenutni čas s prejšnjimi in stremim k izboljšanju. Pri teku čez ovire na 100 m je čas zame ključnega pomena.

Opišite trenutek, ko na tabli zagledate izjemen čas.

Na olimpijskih igrah v Londonu sem bila na startni črti teka čez ovire živčna in razburjena. Samo tekmo imam v meglenem spominu, tako hitro se je vse zgodilo. Ko sem pretekla ciljno črto, sem takoj pogledala na uro in zagledala čas. Bila sem v šoku. Nisem mogla verjeti, da mi je uspelo teči tako hitro, in občutek je bil neverjeten, saj sem olimpijske igre začela z izjemno zmago.

Leta 2014 ste si vzeli odmor in se vrnili leta 2015, ko ste osvojili naziv svetovne prvakinje. Kako ste se tako hitro vrnili v najboljšo formo?

Nobene skrivnosti ni. Po rojstvu sina sem potrebovala kar precej tednov, da sem se vrnila k treningom. Podpora trenerja, fizioterapevta, zdravnika in vseh okoli mene je bila tista, ki me je vodila v pravo smer. Poskrbeli so, da nisem prehitevala dogodkov, da sem si vzela čas za trening ter se počasi in premišljeno vrnila v formo. Nato mi je podpora družine omogočila, da sem lahko nadaljevala s potrebnim treningom.

Bi rekli, da je bila vrnitev tako fizično kot psihično zahtevna?

Nedvomno. Tvoje telo gre skozi izjemno fizično spremembo. Za vrnitev v najboljšo formo sem morala delati ogromno različnih vaj. Psihično se je moje življenje neverjetno spremenilo. Zdaj, ko sem mama, na vse gledam popolnoma drugače. Zadnje leto je prineslo ogromno izzivov, ogromno sem se morala naučiti in težko je bilo spet najti svoje mesto v športu. A komaj sem čakala, da se vrnem k tekmovanjem ter se udeležim svetovnega prvenstva, in zmaga v Pekingu je bila res neverjetna.

Katere lastnosti cenite pri ženski uri?

Izbira ur Omega (njena najljubša je Ladymatic) je neverjetna in za vsako priložnost lahko najdeš nekaj. Obožujem prefinjenost ure Ladymatic. Osupljiva ura je, kar diamanti le poudarijo. Rekla bi, da vedno iščem elegantno, prefinjeno uro.

Michael Phelps OI Rio 2016 Rio 2016: Intervju – Michael Phelps, plavalec Je to najbolj neumen avtogol v zgodovini? Je to najbolj neumen avtogol v zgodovini nogometa? 100-odstotno naraven longboard Logan Blvd. 31 & Change – 100-odstotno naraven longboard Nožni pikado je kombinacija nogometa in pikada. Nožni pikado – ko pikado sreča nogomet · · · · ·