Julius Yego
Utrip mesta · šport

Zgodba kenijskega atleta Juliusa Yega je zares nenavadna. Čeprav je Kenija vedno veljala za deželo tekačev, Julius Yego ni tekač. Julius Yego je metalec kopja. In to ne kakšen povprečnež. Na olimpijske igre v Riu je prišel kot favorit. Do tega naziva je prišel na sila nenavaden način. Potem ko so ga odpisali trenerji v srednji šoli in je tudi sam spoznal, da ni dober tekač, se je poskusil v metu kopja. Problem? Kje za vraga v Keniji dobiti trenerja za met kopja in, najpomembnejše, kje sploh dobiti kopje? Glede slednjega se je že nekako znašel, kot trenerja pa je zaposlil kar kanal YouTube! Ta ga je izbrusil v enega od najboljših metalcev kopja na svetu!

Številni izmed nas se na YouTube zatekamo po lekcije iz kitare, domače obrti, kuharije in podobnega. Tudi 27-letni Julius Yego se je. A Julius Yego je vrhunski športnik. Točneje, metalec kopja iz Kenije, katere atleti so sinonim za teke na srednje in dolge proge.

Ti so na olimpijskih igrah osvojili prek 80 kolajn, toda do zdaj še nobene v tehničnih disciplinah. Yego je to že popravil na svetovnem prvenstvu – in to kar z zlato medaljo, to ”neslavno” statistiko pa je s srebrom popravil tudi na IO Rio 2016.

PREBERITE ŠE: Rio 2016 – olimpijski duh v vsej svoji veličini: tekačici s potezo, vredno posebne medalje

Do svojega tehničnega znanja se je prebil sam oziroma s pomočjo YouTuba, kjer je preučeval mete nekdanjega dvakratnega olimpijskega prvaka Norvežana Andreasa Thorkildsna, pa Finca Tera Pitkämäkija in svetovnega rekorderja Čeha Jana Železnyja. ”Moj trener je YouTube,” je večkrat poudaril, zato se ga je pripel vzdevek Mr. YouTube man (glej posnetek zgoraj).

Ta ga je kljub pomanjkanju nasvetov iz oči v oči in podpore doma pripeljal zelo daleč. Prek olimpijskih iger v Londonu do štipendije za trening na Finskem do vloge favorita v Riu 2016!

Julius Yego:

Julius YegoOdpri galerijo
Prezgodnje slavljenje zmage. Športniki, ki so se prezgodaj veselili zmage, in to na koncu obžalovali Olimpijske sanje mu je vzel korenjak. Rio 2016: skakalcu s palico moškost razblinila olimpijske sanje Neverjetne fotografije iz OI Rio 2016 Rio 2016: neverjetne fotografije olimpijskih športnikov, ki vas bodo osupnile Abbey D'Agostino in Nikki Hamblin. Rio 2016 – olimpijski duh v vsej svoji veličini: tekačici s potezo, vredno posebne medalje · ·