Cupping terapija
Utrip mesta · zdravje & lepota

Ste opazili, da imajo nekateri športniki, ki tekmujejo na poletnih olimpijskih igrah Rio 2016, med njimi tudi sloviti 31-letni plavalec Michael Phelps, na koži nenavadne temno rdeče kroge? To ni posledica alergijske reakcije, niti niso to ljubezenski ugrizi, ne ožganine od cigar. Gre za prav posebno starodavno terapijo s kozarci, ki naj bi zmanjševala bolečino in jo množično uporabljajo ameriški športniki, z neobičajnimi madeži na koži pa se že dolgo po svetu sprehajajo tudi številne zvezdnice.

Marsikdo je bil zbegan, ko je med prenosi olimpijskih iger Rio 2016 zagledal športnike, ki so imeli na koži okrogla rdeča znamenja. Kaj pomenijo ti temni krogi na koži športnikov, je bilo eno od napogostejših vprašanj ob pogledu na ameriške olimpijce, ki so bili opazni predvsem pri plavalcih.

Gre za terapijo z ventuzami, oz. t. i. terapijo cupping, starodavno kitajsko tehniko (metoda je znana v mnogih kulturah in je tako ali drugače z nami že več kot pet tisoč let) s posebnimi kozarci, imenovanimi ventuze. Te ”zdravilec” segreje in obrnjene polaga na kožo. S tem nastane podtlak, ki vleče podkožje v notranjost kozarca, ki se prisesa na telo. Akupunktura s podtlakom spodbudi krvi pretok in s tem zmanjša bolečino in stres, traja pa okoli 15 minut in se lahko večkrat ponavlja. Čeprav je postopek videti boleč, pa bojda temu ni tako. Uporablja se tudi na mestih, kjer ima športnik bolečine, madeži pa izginejo po dveh do treh tednih.

PREBERITE ŠE: Rio 2016: ameriški plavalci se znajo zabavati – po Call Me Maybe tokrat karaoke v avtu

Na terapijo cupping prisega tudi največkrat okičeni olimpijec vseh časov, plavalec Michael Phelps, katerega telo je na OI Rio 2016 videti kot pikčasta majica s kolesarske dirke po Franciji. Polovica njegovega hrbta je namreč posejana z rdečimi krogi. Ta alternativni načina zdravljenja oziroma nege telesa, ki razstruplja in poživlja telo,  sicer že leta uporabljajo tudi številne zvezdnice, kot so Gwyneth Paltrow,  Jennifer Aniston, Victoria Beckham in AnnaLynne McCord.

Ameriški plavalec Michael Phelps med terapijo.Odpri galerijo
Serija portretov 7AM-7PM 7 AM–7 PM: zjutraj in zvečer smo ljudje povsem druga oseba Zvezdniki, ki se ne starajo To so zvezdniki, ki se ne starajo Lepotni triki zvezdnic Najboljši lepotni triki zvezdnic Koliko ste resnično stari? 10-sekundni test, ki nam izda, kakšna je naša resnična starost! · · · ·