Prebujanje v sončno jutro pod vznožjem gore Zugspitze (foto: Maruša Pirnat)
Utrip mesta · destinacija

Cel teden smo se pogovarjali, da bi jo čez prvomajske praznike spet kam popihali z Engelbertom. Vedno gremo kam na morje ali po Sloveniji – na hitro, čez vikend, a smo se odločili, da gremo severno. Ampak ne do Avstrije, gremo do Nemčije! »O, končno gremo lahko v Europapark«, reče prijateljica in tako smo šli preverit, kaj lahko vidimo na poti do enega največjih zabaviščnih parkov v Evropi. V program smo vključili še Zugspitze in Bodensko jezero, ostalo bomo pa načrtovali na poti.

Vožnjo z Engelbertom, Hymerjevim starodobnikom, ki je kar nekaj let starejši od nas štirih potnikov, navadno spremljajo radovedni pogledi, tako otrok, kot odraslih. Komentarji, kot so »O, glej Shagonwagon! ali pa Breaking bad!« so za 30-letno nemško čudo tehnike zanimiva označba, ki jo lahko dobi, ko se pripelje v kamp.

Pozno zvečer prejšnji dan smo parkirali pod najvišjim vrhom Nemčije in se zjutraj prebudili v čudovit sončen dan, kljub temu da je bil napovedan dež. Super, pojemo zajtrk in se zapeljemo do spodnje postaje vlaka na Zugspitze, ki te skozi tunel in po ovinkasti trasi pripelje skoraj do vrha najvišje nemške gore. Tokrat smučarske opreme nismo vzeli s seboj, tako da smo si tik pod vrhom sposodili krplje in se z njimi odpravili na krajši sprehod po južnem spomladanskem snegu.

Na vrhu gore, kjer bi pri nas stal malo večji Aljažev stolp, so nemci zgradili ogromno stavbo s teraso na vrhu. Razgled v osrčju alp se prične na jezeru Eibsee, ki ima približno pol ducata otočkov in zares lepo turkizno vodo.

Ker v spomladanskih mesecih voda niti slučajno še ni za kopanje smo se zapeljali do slapov Kuhflucht, ki nam jih je priporočila blagajničarka Ingrid, pri kateri smo kupili karte za Zugspitze.

Engelberta smo pustili pri vznožju in po pol ure hoje v hrib smo prišli do pravega bisera izvira reke. Zanimivo, da smo bili na slapu edini turisti, kar dokazuje čar skritih naravnih lepot, katerim priča smo v zgodnji pomladi na bavarskem. Iskreno rečeno smo bili kar malo presenčeni kako lepe so doline in gore na južni meji Nemčije. Popoldne smo zaključili kot se spodobi – z dobrim pivom na glavnem trgu v Garmisch-Partenkirchnu in natakarico, ki je seveda vprašala, če bi plačali zusammen ali getrennt.

Nemci namreč redko častijo.

Turkizni biser Eibsee, ujet med gorami. (foto: Maruša Pirnat)Odpri galerijo
Najlepši otoki na svetu za leto 2015 po mnenju popotnikov, ki uporabljajo TripAdvisor. Uradno najlepši otoki na svetu za leto 2015 Woody Allen V Barceloni se odpira muzej, posvečen velikemu Woodyju Allenu iStock_000001970694_Large 15 najboljših davčnih oaz, kjer se lahko legalno izognemo plačevanju davkov GoOpti_1 GoOpti že 375-krat obkrožil Zemljo · ·