Rodin FZero
Utrip mesta · mobilno

Skoraj ne mine dan, da ne bi izbrskali novega hiperavtomobila – tokrat smo ga našli v Novi Zelandiji, sliši pa na ime Rodin FZero. Peresno lahek ‘bolid’ ima ogromno moči in skoraj neverjetno aerodinamiko.

Rodin FZero je oblikovan kot bolid Fomule 1, a je povsem cestno legalen hiperavtomobil. Naravno navdahnjen 3,8-litrski V 10-valjnik ima 675 konjskih moči, če pa mu dodamo še turbino, bomo imeli na voljo več kot 1000 konjskih moči. V prihodnje naj bi predstavili še model, ki bo imel kar 1600 konjskih moči –, a te številke, v času hiperavtomobilov, niti niso tako posebne in ravno ne izstopajo.

Kar je povzročilo ogromno zanimanja, je teža FZera – tehta zgolj 589 kilogramov, kar je polovica manj kot tehta Aston Martin Valkyrie AMR Pro.

Skupaj z voznikom za volanom lahko zaradi izredne aerodinamike Rodin FZero proizvede ogromnih 4000 kilogramov sile, ki potiska avtomobil k tlom – to pomeni, da bi se FZero brez večjih težav vozil tudi po ‘strehi’ cestnega predora.
Za prestavljanje skrbi 8-stopenjski mehanski sekvenčni menjalnik, ki so ga razvili pri Ricardu.

Cena FZera ni majhna, saj je potrebno zanj odšteti okoli 550.000 evrov, k ceni pa je potrebno prišteti še vse potrebne dajatve in stroške dostave.

Curtiss Motorcycles Hades: to motorno kolo ima obliko revolverja Curtiss Motorcycles Hades: to motorno kolo ima obliko revolverja 2020 Chevrolet Corvette Stingray Chevrolet Corvette Stingray Coupe C8: ameriške sanje o superkategorji cover-lotus-evija Lotus Evija: hiperavtomobil s skoraj 2000 električnih konjev Generated by pixel @ 2019-07-11T05:45:00.040276 Curtiss Zeus Radial V8: električni poklon mogočnemu V8-motorju ·