SolarEgg
Utrip mesta · arhitektura

V Kiruni, najsevernejšem mestecu na Švedskem, ki je znano predvsem po rudnikih železa, so postavili solarno savno. Pa ne kakršnekoli in ne v kakršnekoli namene. V njej so bodo namreč zbirali mestni veljaki, kjer bodo kovali prihodnost mesta. Njena futuristična ovalna oblika daje pravzaprav ravno tak vtis.

Švedska umetnika Mats Bigert in Lars Bergstrom sta za 5 metrov visoko in 4 metre široko savno navdih iskala predvsem v značilnostih arktičnega podnebja, kjer je pozimi ves čas temno, poleti pa svetlo. Zunanjost ‘jajca’ sestavlja 69 kosov pozlačenega nerjavečega jekla, v katerem  odseva Kiruna in njena okolica. Notranjost je vsa iz borovega in trepetlikovega lesa, kurišče pa sestavljata železo in kamen.

In kot pravita Bigert in Bergstrom, savna je prostor za iskanje rešitev, tako majhnih kot velikih.

Galerija slik: Savna v obliki jajca

Savna v obliki jajca Odpri galerijo
Sanjski vikend v bližini New Yorka Sanjski vikend, o katerem lahko le sanjamo cover-bazen-kontejner Neverjeten bazen, narejen iz ladijskega kontejnerja, ki je uporaben celo leto Stavba z emojiji Stavba na Nizozemskem dobila fasado, ki jo krasijo emojiji najlepši fitnesi 16 najlepših fitnesov na svetu