SUV Seat Ateca
Utrip mesta · mobilno

Seat je z modelom Seat Ateca, ki je dobil ime po istoimenskem španskem mestecu Ateca, dodal svoj piskrček v hitro rastoči segment suvov. Kompaktni športni terenci ta hip namreč veljajo za najbolj vroče avtomobile, ki se jim letos obeta kar 25-odstotna rast v prodaji. Stoji na prilagodljivi platformi MQB, ki si jo deli z nekaterimi Volkswagnovimi modeli, stavi pa na svojstven dizajn, dinamiko, splošno koristnost in prilagojenost mestni vožnji. Naprodaj bo jeseni 2016.

Seat je športnega terenca Seat Ateca napovedal že lani s konceptom 20V20, s katerim si deli kar nekaj podobnosti. Novinarski srenji se je novopečeni Seatov suv predstavil v Barceloni, navadnim smrtnikom pa bo prvič na ogled na marčevskem avtosalonu v Ženevi.

Seatov debitantski suv v dolžino meri 4,36 metra in v višino 1,6 metra ter se ponaša s 510-litrskim prtljažnikom. Nekaj litrov manj (485) jih ima različica s štirikolesnim pogonom. Poleg dveh pogonov sta na izbiro tudi dva menjalnika (ročni in dvosklopčni DSG), paleta prisilno polnjenih motorjev pa je kakopak bolj pisana. Med bencinarji bosta na voljo modela TSI 1.0 (85 kW) in TSI 1.4 (110 kW) s porabo od 5,3 do 6,2 litra na 100 km, med dizelaši pa TDI 1.6 (85 kW) in TDI 2.0 (110 in 140 kW) s porabo med 4,3 do 5 litri na 100 km.

PREBERITE ŠE: Kia Telluride – mišičasti premijski suv

V notranjosti, ki se naslanja na Seat Leona, nas bo pričakal infotainment sistem z 8-palčnim zaslonom, od tehničnih priboljškov pa velja omeniti pomočnika za prometne zastoje, ki bo pri majhni hitrosti vozilo upravljal sam, pri srednji, to je do 60 km/h, pa le asistiral, radarski tempomat, sistem za mrtve kote, kamere, ki bodo oddajale sliko avtomobila iz ptičje perspektive, pa pomočnik v sili, ki bo znotraj prometnega pasu sam ustavil avto, če se voznik po zvočnih in svetlobnih opozorilih ne bo odzval. Prepoznal bo tudi prometne znake in naj bi bil na voljo za okoli 20 tisoč evrov.

SUV Seat AtecaOdpri galerijo
Titanik II Titanik II: dobrodošli na krovu 385-milijonske replike Titanika Sherp ATV Sherp ATV: pošastno vozilo iz Rusije, ki vozi tudi po vodi Ferrai GTC4Lusso Ferrari GTC4Lusso = ”družinski” Ferrari Icona Neo Icona Neo – mali avto za velika mesta · ·