pag-9-movie-chocolate
Kulturni izbor · film

Dejstvo je, da so na platnih med najboljšimi vedno prav tiste ljubezenske zgodbe, ki med gledanjem vzdražijo tudi naše brbončice, saj vsi vemo, da gre ljubezen skozi želodec. In ker so hladnejši večeri kot nalašč za ogled filmov, pri katerim se nam pocedijo sline in nas navdihnejo za bodoče kuharske podvige, vam predstavljamo deset kulinaričnih filmskih uspešnic, med katerimi sta tudi dva filma, ki sta trenutno na ogled v slovenskih kinematografih.

Popotovanje tisočerih okusov (The Hundred-Foot Journey), 2014

Film z oskarjevko Helen Mirren, ki je trenutno na sporedu v Cankarjevem domu, združuje pikantnost Indije in francoski čarm, kombinacija obeh pa se na filmskem platnu pretvori v popolno kulinarično komedijo.

Šef (Chef), 2014

Še eno kulinarično komedijo letošnjega leta so skuhala znana filmska imena kot so Scarlett Johansson, Sofia Vergara in Robert Downey Jr., ogledate pa si jo lahko v Koloseju.

Jej, moli, ljubi (Eat, Pray, Love), 2010

Julia Roberts v srednjih letih spozna, da jo njeno življenje kljub na zunaj navidezni popolnosti niti najmanj ne osrečuje, zato se poda na pot okoli sveta, na kateri bolje spozna tako sebe kot raznolike okuse svetovnih kuhinj.

PREBERITE ŠE: Filmska premiera: Popotovanje tisočerih okusov

Anonimni romantiki (Les emotifs anonymes), 2010

Še en film, ki dokazuje, da gre ljubezen res skozi želodec. V tej romantični komediji, ki so jo kritiki označili za kombinacijo filmov Amelie in Čokolada, se namreč zaljubita lastnik manjše tovarne čokolade in njegova nova zaposlena, nadarjena slaščičarka Angelique.

Julie in Julia (Julie and Julia), 2009

V filmu, posnetem po romanu in dveh resničnih zgodbah, spremljamo Julie, ki si zada izziv: v 365 dneh skuhati vse jedi iz kuharske knjige ameriške kuharske ikone Julie Child, ki jo odlično upodobi Meryl Streep.

Ratatouille, 2007

Remy od nekdaj sanja, da bi postal glavni šef, zato se kljub nasprotovanju družine in očitni prepreki – da je podgana – odpravi v Pariz, kjer se znajde v neposredni bližini svojega največjega kulinaričnega idola, Augusta Gusteaua.

Charlie in tovarna čokolade (Charlie and the Chocolate Factory), 2005

Johnny Depp v vlogi nenavadnega lastnika tovarne čokolade Willyja Wonke popelje pet otrok v sanjsko deželo vseh sladkosnedcev z veliko domišljije, med njimi pa je tudi deček Charlie.

Čokolada (Chocolat), 2000

Film, ki je bil nominiran za 5 Oskarjev in v katerem med drugim igrata Johnny Depp in Judi Dench, nas pripelje v majhno francosko vasico, v kateri se vse spremeni, ko se v njo preselita Juliette Binoche in njena hčerka, ter tam odpreta čokoladnico.

Kot voda za čokolado (Come Aqua Para Chocolate), 1992

Romantičen film, ki prebudi vse čute, nas prestavi v Mehiko leta 1910. Tam se strastno zaljubita Pedro in Tita, vendar pa usoda ni na njuni strani, saj se ne smeta poročiti.

Božič v Connecticutu (Christmas in Connecticut), 1945

V črnobeli filmski klasiki se Barbara Stanwyck v vlogi novinarke v svojih kolumnah prikaže kot popolna družinska gospodinja, čeprav je v resnici samska Newyorčanka, ki ne zna skuhati niti jajca. Seveda pa se znajde v težavah, ko se njen nadrejeni povabi na tradicionalno božično kosilo.


Filmska_platna_5_Varuh_spominov_10 Filmska premiera: Varuh spominov ”The Giver” Filmska_platna_2_Moje_poletje_v_Provansi_15 Filmska premiera: Moje poletje v Provansi – v nagradni igri podarjamo 2 vstopnici za ogled filma Film Review Under the Skin 10 najboljših filmov leta 2014 do sedaj Filmska_platna_1_Mesto_greha2_14 Filmska premiera Mesto greha: Ženska za umret – nadaljevanje kultnega filma ”Sin City” ·