cover-sigma-fp
V zraku · tehnologija · gadgeti

Sigma je predstavila “najmanjši in najlažji – fotoaparat oziroma kamero na svetu – s senzorjem polnega formata. A to ni najpomembnejše. Bolj pomembno je, da pri Sigma obljubljajo, da bo ta kamera zadovoljla tako najzahtevnješe fotografe, kot tudi videografe. In postavila standard švicarskega noža – na trgu kamer.

Znano je bilo, da sigma pripravlja nekaj velikega vse od trenutka ko so napovedali novi “bajonetni” način – L-mount. In to presenečenje prihaja v obliki kamere dimenzij 112,6 × 69,9 × 45,3 mm in tehta le 370 g (422g z vstavljeno baterijo in kartico SD). Kar je v svetu fotografije izjemno.

Torej kamera Sigma fp uporablja 24,6-milimetrski BSI-CMOS senzor s tradicionalnim Bayerjevim filtrom, ne pa Foveon senzorji, za katere je Sigma znana. Ta senzor je nameščen v notranjosti “telesa”, ki je vodotesno in opremljeno z 3,2-palčnim zaslonom na dotik z 2,1-točkovnim zaslonom, režo za kartice SD, priključkom HDMI, vtičem za sinhronizacijo bliskavice, priključki za mikrofone in slušalke, vtičem USB 3.1. Torej vsem kar mora kamera imeti, da lahko opravlja tudi profesionalno vlogo.

Kamera lahko fotografira 14-bitne datoteke DNG RAW s hitrostjo do 18 slik na sekundo. Zmore razponom ISO med 100 in 25600 ter ima 49-točkovni sistem za zaznavanje kontrasta s podporo za zaznavanje obrazov in oči ter hkrati sna slediti objektu. Druge funkcije, ki so osredotočene na fotografije, vključujejo vgrajeno funkcijo Auto HDR, ki bo za vas posnela in združila tri osvetlitve, in način Cinemagraph, ki bo ustvarjal GIF-je, kjer bodo animirani gibljivi deli slike.

V video oddelku je kamera še bolj impresivna. Zahvaljujoč vgrajenemu hladilnemu telesu, ki je nujno pri zajemanju tovrstnih datotek lahko fotoaparat posname 12-bitni CinemaDNG RAW video pri 4K / 24p na zunanji snemalnik preko USB 3.1 vhoda. Ima tudi podporo za nadzor valovnih oblik, nadzor kota zaklopa in časovno kodo, zato Sigma ne laže, ko pravijo, da fp »podpira popolno filmsko ustvarjanje«.

Iz videa je razvidno, da Sigma stavi na modularnost. Tako bo moč kamero nadgraditi z zunanjimi dodatki s katerimi se bo spremenila v pravo “filmsko” ali studijsko foto kamero.

Galerija slik: Sigma FP

Sigma FPOdpri galerijo
PowerShot G7 X Mark III in PowerShot G5 X Mark II: Canonova najnovejša dvojčka PowerShot G7 X Mark III in PowerShot G5 X Mark II: Canonova najnovejša dvojčka! SamsungVDOct 2018LAAlisaMatthewDB1241-016509-00 Samsung Qled 8K – Velik korak v resničnost Its_ok_web_07 Prvi bluetooth kasetni predvajalnik na svetu IT’S OK: glasbo bomo znova poslušali na “kasete”! The C64 MicroComputer: retro "računanik" za največje ljubitelje iger The C64 MicroComputer: retro “računanik” za največje ljubitelje iger · ·