ezgif.com-webp-to-jpg (44)
Utrip mesta · mobilno

Skai je letalo, ki za seboj pusti le vodno paro. Zakaj? Potrebno energijo namreč pridobiva s pomočjo vodikovih gorivnih celic.

Kako se lotiti dveh problemov hkrati: prevelikega onesnaženja zaradi prometa in stalnih cestnih zastojev? Odgovor podjetja Alaka’i je v Skai, letalu brez izpustov toplogrednih plinov. Gre za nekakšen velik dron s šestimi rotorji, katere poganjajo električni motorji. Elektriko pa Skai pridobiva s pomočjo vodikovih gorivnih celic. Zato je edina stvar, ki jo Skai izpušča, vodna para.

Poln tank vodika bo zadoščal za 644 kilometrov letenja v eno smer. Dolge vzletne steze ne bodo potrebne, saj bo Skai vzletal navpično. Pilotiral se bo lahko iz kabine, na daljavo ali pa v načinu avtopilota. V prostorni in razgledni kabini bo prostora za 5 ljudi, za dodatno varnost potnikov pa bo poskrbelo v trup vgrajeno padalo. Cene za Skai še niso razkrili, a ta zagotovo ne bo nizka. Ima pa podjetje vizijo zagona množične proizvodnje, zaradi česar bi se takšna letala v prihodnosti bistveno bolj pocenila.

Galerija: Skai

Letalo SkaiOdpri galerijo

BMW concept - serija 3 BMW concept 4: renesansa BMW dizajna prihodnje leto Audi RS 7 Sportback Audi RS7 Sportback: zver The new Volkswagen ID.3 To je Volkswagen ID.3, prvi električni ljudski avtomobil! 2020-bmw-m4-edition-m-heritage BMW M4 Edition///M Heritage: posebno strupen BMW M4 · · · ·