Škoda Vision RS
Utrip mesta · mobilno

Markantna konceptna študija Škoda Vision RS predstavlja pogled blagovne znamke Škoda v ne prav oddaljeno prihodnost. In deloma razkriva, da bo eden od prihodnjih modelov vsekakor v golfovem razredu. Dinamična govorica oblik koncepta Škoda Vision RS, hibridne tehnologije ter posebna pozornost in skrb za okolje z uporabo trajnostno proizvedenih in veganskih materialov nakazujejo, da Škoda v prihodnosti ne želi biti le “češka” Škoda. Temveč želi tudi narekovati trende.

V ne prav oddaljeni prihodnosti bomo priča Škodi Vision RS, ki bo priključni hibrid z 1,5-litrskim motorjem TSI z močjo 110 kW (150 KM) ter elektromotorjem z močjo 75 kW (102 KM). Skupaj bosta razvila sistemsko moč 180 kW (245 KM), s katero bo Škoda Vison RS iz mesta do 100 km/h pospešila v 7,1 sekunde, za pospešek od 80 na 120 km/h pa bo potrebovala 8,9 sekunde. Skupen izpust CO2 pa bo le izjemnih 33 g/km. Izključno z električnim pogonom in s tem lokalno brezemisijsko bo lahko vozilo prevozilo do 70 km. Litij-ionsko baterijo z zmogljivostjo 13 kWh bo mogoče na polnilni postaji prek kabla napolniti v dveh urah in pol. Alternativno bo mogoče vsekakor Škodo Vision RS polniti tudi prek gospodinjske električne vtičnice ali med vožnjo z regeneracijo energije.

Posebnost tokratne študije Škoda Vision RS je lesketajoč lak s kristali Xirallic  poskrbi za nežen moder lesk bleščeče bele Škode Vision RS. Naravne sestavine laka odbijajo toploto in tako znižujejo temperaturo notranjosti. Markantne kontraste belemu laku ustvarjajo številni črni karbonski elementi na karoseriji, ki so vsekakor iz visokotehnološkega materiala, ki se pogosto uporablja pri dirkalnih avtomobilih.

Poseben poudarek so tokrat pri Škodi namenili materialom, ki so “veganski”, saj je pri navidezno lebdečih, v alkantaro oblečenih sedežih  v zgornjem delu uporabljen karbonski tekstil iz popolnoma reciklirane poliestrske preje. Češke zastave na stranicah sedežev obujajo spomine na ustanovitev Češkoslovaške pred 100 leti. Še en primer trajnostnega pristopa so predpražniki iz materiala Piñatex, tj. materiala s karbonsko tkano strukturo. Vlakna visokozmogljivega materiala pridobivajo iz listov ananasovca. No, pa so vsi vegani lahko izjemno navdušeni. Saj bodo lahko “nemesno Škodo” uživali do “potankosti”.

Škoda nekako želi izpod peruti svojih koncernskih bratov (VW, Audi, Seat …) začrtati svojo bolj drzno pot. Tudi zato je lepo videti drugačen in precej pogumen pristop. Škoda v prihodnosti ne želi biti le “češka” Škoda. Temveč kaže dosti večje ambicije. Tudi zaveza veganstvu je pohvalna. Nekje je pač treba biti prvi.

Galerija slik: ŠKODA VISION RS

Škoda Vision RSOdpri galerijo

Novi BMW serije 3 - 2019 Novi BMW serije 3: vsekakor najbolj pričakovan BMW ŠKODA Kodiaq RS ŠKODA Kodiaq RS: najhitrejši sedemsedežni SUV okoli Nürburgringa Saleen S1: superšportni 'Yenki' Saleen S1: superšportni Jenki Novi Audi e-tron Audi e-tron – 10.000 naročil v prvih dneh – bo to ena največjih električnih uspešnic