7 misterioznih duševnih motenj, ki so jih sposobni naši možgani.
V zraku · buzz buzz

Osebo, ki trpi za duševno motnjo, je pogosto težko prepoznati, saj je paleta tovrstnih bolezni zelo široka. Zbrali smo sedem najbolj misterioznih sindromov, ki dokazujejo, kako skrivnostni so človeški možgani.

Kvazimodo sindrom

Gre za duševno (telesno) motnjo, ki se kaže v obsesivnih mislih o zelo pretiranem ali umišljenem fizičnem pomanjkanju. Bolniki se nenehno gledajo v ogledalo, poskušajo najti kot, v katerem domnevna napaka ni vidna, zavračajo fotografiranje, da bi se izognili možnosti, da bi njihovo domnevno napako ujeli na fotografiji, previdno skrbijo za svoj videz, imajo nizko samozavest in se počutijo neprijetno v družbi, saj sumijo, da drugi opazijo njihove primanjkljaje in se jim posmehujejo.

Absurdnost tega sindroma je ujeta v nemem kratkem filmu Contracuerpo.

Erotomanija

Tisti, ki trpijo zaradi erotomanije, so prepričani, da se je oseba z višjim socialnim statusom v njih zaljubila. Pacienti verjamejo, da jim namišljeni oboževalci namigujejo svojo naklonjenost s posebnimi znaki, tajnimi signali, telepatijo in kodiranimi sporočili v medijih. Tudi če domnevni ljubimec neposredno pove, da ni zaljubljen, pacient z erotomanijo to razume kot del skrivne strategije.

Ta sindrom so zabeležili v filmu Spomini na ljubezen.

Capgras sindrom

Zaradi tega sindroma bolnik verjame, da je on sam ali oseba, ki je blizu njega, zamenjana z dvojnikom ali da živi dvojno življenje. Pacient lahko trdi, da je vsa zlobna dejanja, ki jih je naredil, storil njegov dvojnik.

Film The Double razkriva bistvo te motnje.

Adele sindrom

Adele sindrom je obsedenost, zaradi katere je oseba patološko zaljubljena. Zdravniki so ta sindrom nedavno prepoznali kot duševno motnjo, ki ogroža zdravje in življenje posameznika. Simptomi bolezni so podobni depresiji, vendar so lahko veliko bolj nevarni, saj se kažejo v zmedenosti, samožrtvovanju, ignoriranju nasvetov prijateljev in bližnjih ljudi, neutemeljenih dejanjih in izgubi zanimanja za druge teme in dejavnosti.

Podrobnosti o tem sindromu si lahko ogledate v zgodbi The Story of Adele H.

Cryptomnesia

Cryptomnesia je pomanjkanje spomina, pri katerem se oseba ne more spomniti, kdaj je prišlo do določenega dogodka. Ni sposobna razločevati med sanjami in resničnostjo. Vir informacij je pozabljen, oseba pa ne more ugotoviti, ali ideja pripada njej ali drugi osebi.

V filmu The Science of Sleep natančno prikažejo, kako je videti ta sindrom.

Alica v čudežni deželi

Ta sindrom spremeni bolnikovo dojemanje predmetov in prostora. Lahko jih zaznajo kot manjše ali večje, v nekaterih primerih pa so jim predmeti preveč blizu ali predaleč. Najhujša oblika bolezni je, ko oseba nepravilno zaznava svoje telo: pacienti ne morejo razumeti oblike in dimenzij lastnega telesa. Takšen pogled na telo posledično vpliva na spremembe duševnega stanja.

Parafrenija

Parafrenija je kombinacija paranoidnih blodenj in veličastnosti. Pacientove blodnje nenehno spremljajo psevdo halucinacije in lažni spomini. Menijo, da so vladarji sveta, pripisujejo si nesmrtnost, božanski izvor … Ljudje s takšno diagnozo se vedejo zelo arogantno in skrivnostno.

x1080-7an Saj ni res, pa je: 70-letni dedek je obseden z igro Pokemon Go Instagramerji pozor, odslej lahko najamete vohuna, ki bo razkrinkal lažne profile, s katerimi se dopisujete. Instagramerji, pozor, odslej lahko najamete vohuna, ki bo razkrinkal lažne profile, s katerimi se dopisujete Italijanski znanstveniki ‘naslikali’ Mona Liso z milijonskimi bakterijami, in ta je videti zelo kul. Italijanski znanstveniki ‘naslikali’ Mona Liso z bakterijami, in ta je videti zelo kul gotye_somebody_that_i_used_to_know 10+ pesmi na YouTubu, ki zvenijo “ful” boljše, če jih predvajaš pri hitrosti 1,25x · · · ·