Laibach gredo v Severno Korejo
Kulturni izbor · glasba

Skupina Laibach bo kot prva tuja glasbena skupina nastopila v sicer hermetično zaprti Severni Koreji, kjer se ji 19. in 20. avgusta 2015 v prestolnici Pjongjang obetata kar dva koncerta. Tam bo v sklopu turneje Dan osvoboditve (Liberation Day Tour), datum nastopov pa sovpada s 70. obletnico osvoboditve Korejskega polotoka izpod japonske okupacije, ki je Korejo razdelil na pol, da se še danes gledata kot pes in mačka.

Skupina Laibach bo sploh prva tuja skupina, ki je dobila dovoljenje za nastop v Severni Koreji. Kar je po svoje razumljivo, saj gre v tem primeru za dva v svetu dostikrat nerazumljena. Na eni strani glasbeno skupino, ki ji očitajo fašizem, na drugi država z isto stigmo. Novica o prelomnem dogodku je pritegnila tudi številne tuje medije, med drugim veliki BBC.

Vrata neprodušno zaprte države je Laibachom odprl norveški režiser Morten Traavik, ki je s trboveljsko skupino združil moči pri glasbenem spotu za skladbo Whistleblowers, pri Korejcih, s katerimi redno sodeluje, pa uživa veliko zaupanje. Zanimivo je, da se korejske oblasti niso zapičile v kontroverznost skupine Laibach, saj so verjeli na Norvežanovo besedo, da je ta predstava zmotna, za kar za BBC navede primer, da jih Poljaki gotovo ne bi povabili v Varšavo ob 70. obletnici vstaje proti nacizmu, če bi bili fašisti in bi čislali totalitarizem.

PREBERITE ŠE: Koncert: Klemen Klemen z novim albumom prihaja v Kino Šiška

Laibach bodo poleg svojih skladb v repertoar za dva tisoč glavo množico vključili tudi severnokorejske ljudske pesmi in priredbo letošnjega severnokorejskega hita We Will Go To Mount Paektu (gora Peaktu je korejski ”Triglav”) skupine Moranbong, o koncertu pa bodo posneli tudi dokumentarni film, katerega izid je napovedan za leto 2016.

Richard_Tognetti_with_the_Festival_Maribor_Orchestra_FM_2011_MG_6499 Festival Maribor 2015 Festival Urbano dejanje UD 2015: Festival Urbano dejanje v Tobačni klemen_klemen_stojko Koncert: Klemen Klemen z novim albumom prihaja v Kino Šiška Big Foot Mama LET 25: Veliki koncert skupine Big Foot Mama z gosti v Hali Tivoli ·