Sladoled iz smrdljivega sira
Utrip mesta · kulinarika

Nedavno smo pisali o sladoledu z okusom kostne juhe, iz Loštic na Češkem pa prihaja zgodba o sladoledu iz lokalnega smrdljivega sira, ki je postal prava uspešnica med tamkajšnjimi prebivalci, saj so dobesedno razgrabili 400 poskusnih porcij.

Vajeni smo sladoledov nenavadnih okusov, toda sladoled iz smrdljivega sira? Prebivalci kraja Loštice na Češkem so nad sladoledom, izdelanim iz njihovega lokalnega smrdljivega sira tvarůžky (gre za zrel pikanten sir rumenkaste barve, zelo močnega vonja, ki se ga najpogosteje uživa s kruhom, pivom in čebulo), naravnost navdušeni, saj so testno serijo dobesedno razgrabili. Sladoled nima neprijetnega vonja, saj se ta zaradi nizke temperature sladice izgubi.

PREBERITE ŠE: Sladoled z okusom kostne juhe – najbolj nenavaden okus sladoleda na svetu?

Poskusne porcije so stregli v kavarni Galerie u Lišky Bystroušky, kjer so šle kepice kot za med. Čeprav je glavna sestavina sir, pa je sladoled sladek in ne slan, kot bi številni pričakovali. Okus, kot pravi izdelovalec sladoleda iz smrdljivega sira Roman Činčara, ki bo sladoled kmalu tudi patentiral, namreč uravnoteži s sladkorjem in drugimi sestavinami. Sir tvarůžky, ki je od leta 2010 vpisan tudi v register zaščitenih označb porekla v EU (kot na primer naša piranska sol), v Lošticah izdelujejo že od 15. stoletja.

Sladoled iz smrdljivega sira je postal nepričakovana uspešnica.Odpri galerijo
Avtomat za pico Pizza ATM Pizza ATM – prodajni avtomat za pico Ameriški zajtrk Ameriški zajtrk je v resnici sladica Kako pravilno jesti burger? Veste, kako pravilno jesti burger? Burgerizza Burgerizza – pregrešni cheeseburger s picama namesto štručke ·