shutterstock_339896984
V zraku · buzz buzz

Slovenija je morda res majhna po svoji velikosti, toda na področju ekologije sodi v sam svetovni vrh.

5. mesto za zeleno Slovenijo

Pogled na rezultate bienalnega indeksa okoljske uspešnosti (EPI), ki ga izvaja ameriška univerza Yale, je v letu 2016 za Slovence še posebno razveseljujoč. Slovenija namreč zaseda 5. mesto.

Po okoljski uspešnosti jo prekašajo le štiri evropske države, in sicer Finska, Islandija, Švedska in Danska. Vseh prvih deset mest sicer zasedajo evropske države. Prvo deseterico zaokrožuje Francija, ki je letos kot prva država na svetu popolnoma prepovedala plastičen pribor in krožnike.

Katere dejavnike upošteva raziskava?

Raziskava med drugim upošteva dejavnike, kot so kakovost zraka, dostopnost do pitne vode, biološka raznovrstnost in izpusti ogljikovega dioksida (CO2). Slovenija je zasedla prvo mesto in dosegla vse možne točke na področju zaščite naravnih območij in zaščite rastlinskih in živalskih vrst, osmo mesto na področju raznovrstnosti rastlinskega in živalskega sveta in 15. mesto na področju gozdov. V zadnjih desetih letih je svoj rezultat na omenjeni lestvici izboljšala za kar 12,15 odstotka.

Slovenija bi lahko bila na lestvici še višje, če …

Slovenija bi se na lestvici uvrstila še višje, če ne bi imela tako onesnaženega zraka. Prav ste prebrali. Koncentracije vrednosti dušikovega dioksida in trdnih delcev (PM2,5) vse pogosteje presegajo dovoljene vrednosti, še posebno v mestih pozimi. Zaradi tega beležimo tudi porast dihalnih obolenj, tudi pri otrocih. Več o tem, kako lahko sami prispevamo k zmanjšanju onesnaženosti zraka, preberite na povezavah spodaj.


shutterstock_311399681 Kdaj kofein v kavi preneha učinkovati? Skok v bazen iz vrha stavbe Skok v bazen z vrha stavbe, ob katerem vam bo zastalo srce shutterstock_347934308 Zanimiva dejstva o jeseni, ki jih zagotovo še niste poznali Diskretne spolne igračke, ki navdušujejo · · ·