fbpx

Slovenski kulinarični “blogerji” v cesarstvu okusov in podob

Presna torta s pinjolami in jagodičevjem.

Za začetek kulinaričnega bloganja velja spletni forum o hrani v New Yorku Chowhound, katerega sta leta 1997 pognala Jim Leff in Bob Okumura. Do takrat so zapiski, razmišljanja in ideje o pripravi hrane, sestavinah, kuhanju, restavracijah in receptih počivali na papirju v obliki zapiskov v zvezkih, revijah in knjigah. Pokukali pa smo tudi v svet izbranih slovenskih kulinaričnih blogerjev, ki so vsak s svojo tržno nišo našli posebno kulinarično izkušnjo.

V povojih internetnih zapisov

Izraz weblog, ki opisuje proces logiranja na internet, je leta 1997 skoval ameriški bloger Jorn Barger. Začetki pisanja dnevnika na internetu so bili počasni, previdni, morda nejeverni, tako da so po nekaterih raziskavah leta 1998 našteli le približno 23 blogov. S širitvijo novega internetnega pojava je prišla dve leti kasneje v uporabo skrajšana različica originalnega pojmovanja internetnega pisanja – blog. Dandanes ocenjujejo, da je dnevno oblikovanih 120.000 novih blogov. Med prve kulinarične spletne zapise štejejo leta 1999 zasnovan blog profesionalnega kuharja Davida Lebovitza, dve leti kasneje sta Jason Perlow in Steven Shaw lansirala forum eGullet, leta 2002 pa je zaživel kasneje sloviti blog Američanke Julie Powell The Julie/Julia Project, po katerem so leta 2009 posneli film Julie&Julia. Povod za pisanje bloga je bilo nezadovoljstvo v službi, ki je ni več zadovoljevala in izpopolnjevala. Zato se je lotila kuhanja in preizkušanja receptov po knjigi Julie Child Mastering the Art of French Cooking, svoje izkušnje iz kuhinje pa je dnevno prenašala na blog in jih delila s sledilci. Uspešnemu blogu je sledilo nadaljevanje v obliki knjige Julie and Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen.

Nagrada je vzpodbuda

Od leta 2010 imajo ustvarjalci, zapisovalci in dokumentaristi gurmanskih užitkov tudi svoje nagrade Best Food Blog Awards. Enkrat letno jih podeljuje renomirana kulinarična revija Saveur, namenjena ljudem, ki obožujejo hrano, cenijo to umetnost pripravljanja, eksperimentiranja, okušanja in draženja brbončic. Bralce razvaja z informacijami o hrani v vseh kontekstih, o dediščini in tradiciji, o doma pripravljeni hrani in o receptih z vseh koncev sveta. Nagrade podeljujejo v 13 kategorijah (najboljši blog nasploh, kuharski blog, sladice, koktajli, vino in pivo, družinsko kuhanje, fotografija …). Kot zmagovalec v kategoriji Best Baking And Desserts Blog se je prvo leto zapisal v zgodovino David Lebovitz, katerega smo omenili že na začetku besedila in je Američan, ki ustvarja v Parizu. Letos je glavno nagrado za najboljši blog odnesla pisateljica in fotografinja Stephanie Le za svoj blog ”I am a food blog”, ki je aktiven šele dve leti. Njen blog je navdušil s prepričljivimi recepti, osupljivimi in mamljivimi fotografijami, ki navdahnejo. Prepričala je z ilustrativnim oblikovanjem, predstavitvijo jedi, ki so tako mamljive, da jih želimo poskusiti, tudi sami pripraviti, okušati, doživeti in v njih uživati. Kar je seveda namen kulinaričnega bloga.

Slovenski kulinarični “blogerji”

Za nekoliko večjo prepoznavnost slovenskih kulinaričnih blogerjev je poskrbel projekt Ljubljananjam, ki se je pričel julija lani. V ljubljanskem Smrekarjevem hramu od septembra letos enkrat mesečno organizirajo kulinarične večere Njam hram. Izbrani posamezniki prispevajo svoj recept in ustvarijo degustacijski meni s petimi hodi, kuharska ekipa Smrekarjevega hrama pa njihove ideje preobleče v restavracijske hode. Domača blogerska scena na področju kulinarike je pestra, raznolika, večplastna, čutna.

Eden starejših blogov je kruhinvino.com, za katerim že osem let stoji znan popisovalec prehranskih doživetij Boštjan Napotnik. Od novembra 2010 se tedensko podpisuje pod recenzije gostiln v rubriki Konzum v Mladini, opravlja službo kreativnega direktorja v oglaševalski agenciji, v prostem času pa piše veteranski slovenski kulinarični blog. Ta je sprva služil le spominskim zapisom, kaj dobrega je skuhal in pojedel, sčasoma pa je prerasel v njegovo spletno kuhinjo. Ne slovi samo po kuhanju, temveč tudi po nabrušenem jeziku in ”žmohtni” besedi, katero je prenesel v dve knjigi. Njegovi prvi knjigi ”Kuhinja za prave moške” je letos sledila knjiga ”Orodjarna – kuhinja za prave moške”, kjer je zbral recepte, v katerih je vidno mesto zavzelo kuhinjsko orodje, ki je potrebno za pripravo posamezne jedi.

S svojo kuharsko knjigo se lahko pohvali tudi Klemen Košir, ljubiteljski kuhar, sicer pa založnik, publicist, fotograf , ustvarjalec bloga naturscek.si, ki ima v pripravi tretjo knjigo. Verjetno je edini slovenski bloger s kuharsko tematiko, ki ne temelji zgolj na objavljanju receptov. Spoznavanje prehrane in družbe je delovni okvir njegovega pisanja, ki je namenoma zastavljen tako široko, da lahko vključuje poljubno vsebino. Pred dvema letoma je na blogu začel objavljati serijo portretov pridelovalcev, ki jih je v nekaj letih novinarskega dela napisal za časnik Nedelo, bolj kot ne zato, da jih ne bi načel zob časa, obenem pa jih ponudil v branje ljudem, ki časopisa niso brali. V dveh letih bloganja se je pisanje v veliki meri prevesilo v podporo izdajanju njegovih kuharskih knjig. Preko bloga bralci spremljajo, kako se prebija skozi založniške procese in kaj se s knjigo na koncu dogaja. Pred izidom je tretja kuharska knjiga o kruhu Kruh moj vsakdanji. Pred tem je izdal knjigo Namazi za mizo, sledila je FAO 37.2.1 s podnaslovom Divji Jadran. Nagrajena je bila kot najlepša slovenska knjiga leta 2013, prav tako pa požela zanimanje mednarodne javnosti, saj je bila nominirana za nagrado na področju kuharskih knjig Gourmand Awards.

Miha Bratina, ki ustvarja blog Bratinov.
Miha Bratina, ki ustvarja blog Bratinov.

Pomembna vizualna podoba

Kot nas je opomnila že Stephanie Le s svojim zmagovalnim blogom, pisanje kulinaričnega bloga ni samo dokumentiranje o hrani, temveč je priprava, serviranje, fotografija, stiliranje in estetska vizualna podoba enako pomemben del bloga kot njegova vsebina. Sabina Pensek, ki se profesionalno ukvarja s stiliranjem hrane za televizijske oglase in tiskane medije, profesionalno znanje vključuje tudi v pisanje bloga tolstanutrija.com, v katerem prepleta fotografijo, strast do potovanj in zbiranje receptov. V gastronomskem svetu najraje potuje, raziskuje malo poznano, spaja še neokušene kombinacije in kreira, kot ji veleva občutek. Kadar kuha zase, za dušo, je kuhinja njen tempelj, kjer lahko popusti ventile in se prepusti kreativnosti, da kuhanje postane čista meditacija. Ljubezen do hrane in fotografije pa je pred tremi leti začel povsem spontano in nenaključno prepletati Miha Bratina. Od samega začetka je bil poudarek na blogu bratinov.si predvsem na fotografijah, ki so jih spremljali krajši zapisi. Ti so se s časom daljšali, dodajati je začel tudi recepte, še vedno pa je ostala glavna fotografija. Blog se je tako spreminjal in razvijal, avtor je še več kuhal, še več fotografiral in počasi začel vedno več sodelovati tudi z raznimi naročniki za kulinarično fotografijo. Največja nadgradnja te zgodbe, ki se je zgodila pred kratkim, je Bratinov Studio – prostor, opremljen posebej za kulinarično foto in video produkcijo.

Klemen Košir, ustvarjalec bloga Naturšček
Klemen Košir, ustvarjalec bloga Naturšček

Najti moraš svojo nišo

Prvo pravilo bloganja je najti svojo posebnost, da te bodo bralci radi spremljali, sledili, brali in komaj čakali nove zapise. Posebnost bloga www.cinnamonandthyme.com, katerega ustvarja Ana Bulat, je njegova preprostost, recepti so enostavni, največkrat posrečeni eksperimenti, sestavine pa take, da jih najdemo povsod. Blog www.culinaryjourneybyme.com Špele J. Planinšek se razlikuje od drugih po tem, da prednjačijo recepti brez glutena, s poudarkom, da je zmotno prepričanje, da je prehrana brez glutena manj okusna. Ponuja zdrave recepte, ki pa ne odrekajo uživanja ob dobri hrani. V treh letih, odkar piše blog, se je nabralo preko 380 receptov, pri vseh pa stremi k lokalno pridelanim sezonskim živilom.

Ana Bulat, ki se podpisuje pod blog Cinnamon and thyme
Ana Bulat, ki se podpisuje pod blog Cinnamon and thyme

Na zdrave in rastlinske sestavine stavi tudi Zulejka Javeršek, ki je pred šestimi leti začela pisati Lakotnikov brlog in ga kasneje preimenovala v Uglašeno kuhinjo, www.uglasena-kuhinja.com. Ob razmišljanjih in anekdotah si prizadeva objavljati recepte za vsakdanje jedi na osnovi rastlinskih sestavin. Ne gre zgolj za recepte, temveč bolj za zgodbo, preplet življenja, ideje in hrane ter za razmišljanja, kaj nam hrana pomeni poleg zgolj svoje nutricionistične vrednosti. Ana Božič, katero najdemo na spletu na blogu www.naredilaana.com, je ljubiteljica vsega, kar je povezano s hrano. Obožuje načrtovanje hrane za praznovanja in kuhanje za družino in prijatelje. Blog, ki je bil sprva namenjen izmenjavi receptov med prijateljicami, ki rade kuhajo in pečejo, nastaja že nekaj let in se redno dopolnjuje kot osebna zbirka receptov. Kaj še čakamo, pobrskajmo po blogih in presenetimo naše izbrance z novimi kulinaričnimi mojstrovinami.

Zulejka Javeršek je ime za blogom Uglašena kuhinja
Zulejka Javeršek je ime za blogom Uglašena kuhinja

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.