Slovenski tolar praznuje 25 let.
V zraku · dan za

Slovenski tolar praznuje četrt stoletja! Mineva namreč 25 let, odkar je dala Banka Slovenije v obtok nacionalno valuto, s katero je Slovenija stopila na pot monetarne neodvisnosti in opustila tedanji jugoslovanski dinar. Kaj lahko bi se zgodilo, da bi se naša valuta imenovala klas in stotin zrno, a na koncu je zmagalo ime tolar. Njegov tečaj je bil na začetku 32 tolarjev na eno nemško marko. Imate doma še kakšen tolarski kovanec ali bankovec? Še veste, katere podobe so krasile kovance in bankovce? Ga tudi vi pogrešate ali ste zadovoljni z evrom?

Slovenski tolar praznuje 25 let. 8. oktobra 1991 je namreč Banka Slovenije v obtok izročila tolarske bone, ki so se uporabljali kot začasni denar. To je tudi datum, ko je Slovenija stopila na pot monetarne neodvisnosti. Denar je s sodelavci oblikoval akademski slikar Miljenko Lucil, za tiskanje bankovcev pa so poskrbeli pri britanski družbi Thomas de la Rue.

Čeravno je imel tolar kratko zgodovino – leta 2007 se je umaknil evru –, smo mu Slovenci zaupali. Do danes se je v Banko Slovenije vrnilo 99 odstotkov tolarskih bankovcev, ki so bili v obtoku in imajo le še numizmatično vrednost. Če niste zbiratelj in bi radi unovčili kovance, lahko to storite samo še do konca leta 2016, bankovci in boni pa bodo v Banki Slovenije zamenljivi brez časovne omejitve.

PREBERITE ŠE: Melania Trump: 15 sočnih dejstev, ki jih o njej še ne veste

Pred 25 leti  smo sprva v uporabo dobili tolarske bone, ki so bili v vrednosti 1, 2, 5, 10, 50, 100, 200, 500 in 1000 tolarjev. Na vseh je bil motiv Triglava in knežjega kamna, ločili pa so se le po barvi in nominalni vrednosti. 27. maja 1992 se jim je pridružil še bon v vrednosti 5000 tolarjev. Kot plačilno sredstvo smo jih uporabljali do 30. junija 1993 oz. 1. februarja 1994, ko so se dokončno umaknili pravemu tolarju, oznako SLT na ceni pa je zamenjal SIT. Ime je tolar dobil po starem kovancu tolar, to je srebrnem kovancu, prvič skovanem na Češkem davnega leta 1518.

Ob rojstvu nacionalne valute so jugoslovanske dinarje za tolarje menjali v razmerju 1 : 1. Na bankovcih so bili upodobljeni pomembni Slovenci in motivi, ki so jih zaznamovali. Po bankovcih so nato januarja 1993 prišli še kovanci, ki so jih kovali na Slovaškem, na njih pa so bili živalski motivi. Od 28. junija 2004 je bil tolar vezan na evro v ERM II, tečaj tolarja pa določen pri 1 EUR = 239,64 SIT. Leta 2007 je tolar zamenjala skupna evropska valuta evro, saj je Slovenija s 1. januarjem 2007 postala del evroobmočja. 14 dni je nato veljalo obdobje dvojnega obtoka, kar je pomenilo, da so se lahko pri gotovinskem plačevanju uporabljali tako evri kot tolarji.

Galerija – slovenski tolar:

Slovenski tolar praznuje 25 let.Odpri galerijo

Frivolus: festival uličnih umetnikov prihaja v Koper Lipica-Stud-Farm-13 Skupaj pobarvajmo lipiške ograje! Cilj dogodka je izobraževanje širše javnosti o kulinariki Jesenski Teden restavracij 2016 mesec oblikovanja 2016 Mesec oblikovanja 2016: mesec v znamenju kreativnega turizma · · ·