Kleinova steklenica
Utrip mesta · arhitektura

Kar se je začelo kot spirala ali školjki podobna oblika sodovnega vikenda, je na koncu preraslo konvencionalne okvirje in rezultiralo v kompleksni tvorbi: Kleinovi steklenici. Če so prvotno arhitekti avstralskega arhitekturnega biroja McBride Charles Ryan v sodobni vikend želeli ujeti igrivost in sproščenost prostega časa ter počitniški duh, in se zato poigrati z asimetričnimi geomterijskimi oblikami, jih je igra na koncu pripeljala do kompleksne bivanjske tvorbe.

Če matematiki opisujejo sodobni vikend arhitekturnega biroja McBride Charles Ryan – Kleinovo steklenico kot neorientabilno površino oziroma dvorazsežno mnogoterost, nam več pove podatek, da ima sodobni vikend, imenovan Kleinova steklenica, tako površino, da se po njej lahko gibljemo iz zunanjosti v notranjost. Sodobni vikend, ki leži na griču ob oceanu na avstralskem polotoku Mornington, uro in pol vožnje iz Melbourna, razkriva novo serijo odnosov prostornih izkušenj in vsekakor upodablja prekrivanje notranjosti in zunanjosti. Lomljenje sten, notranjih površin ter na drugi strani zračnost ter odprtost objekta navzven usvarjata nove bivanjske pogoje.

Kleinova steklenicaOdpri galerijo
Wisa Dizajnerski hotel iz lesa – WISA Hiša Shingle Sodobni vikendi – Hiša Shingle Rumeni Moai Sodobni vikendi – Rumeni Moai Foto: Boredpanda Magične skrivne sobe, ki pričarajo občutek varnosti · · ·