Soel Yacht Soelcat 12
Utrip mesta · mobilno

Pri danskem podjetju Soel Yachts izdelujejo jahto prav posebne vrste. Soelcat 12 je posebna zaradi njene pogonske energije, saj za svoje delovanje uporablja zgolj sončno energijo. Na ta način polaga temelje najbolj čisti, okolju prijazni in trajnostni obliki pomorskega transporta.

Skupaj z fundacijo za ohranjanje morja Okeanos  in resortom Pearl Beach  z Bora Bore je Soel Yachts predstavil povsem nov način trajnostnega in neslišnega turističnega prevoza potnikov. Jahta Soelcat 12, v obliki nekakšnega katamarana, je bila že od samega začetka zasnovana z mislijo na električni pogonski sistem. A to še ni vse, saj se v trenutkih, ko je ne potrebujemo za prevažanje, kaj hitro spremeni v plavajočo solarno elektrarno. Konstruktorja Soel Yachts in Naval DC ocenjujeta, da lahko solarni paneli na strehi jahte zagotavljajo dovolj električne energije kar štirim gospodinjstvom. Jahta namreč proizvede 15 kilovoltamperov, ki jih v resortu na Bora Bori lahko porabijo za prečiščevanje morske vode in tako s pomočjo tehnologije to energijo pretvorijo v 4000 litrov sveže pitne vode v le eni uri.

Če želimo, lahko solarno električno jahto hitro razstavimo ali sestavimo in jo tako transportiramo na drugi konec sveta. Ker danes nikakor ne moremo brez tablic in pametnih telefonov nam Soelcat 12 omogoča upravljanje in spremljanje porabe energije tudi prek aplikacije. Ker imamo na voljo baterijo z zmogljivostjo 120 kilovatnih ur ni bojazni, da bomo obtičali ‘na suhem’, ko bo sonce zašlo za obzorje. Za pogon skrbita dva motorja, vsak s 30 kilovati moči, skupaj pa dosežeta največjo hitrost 14 vozlov. Soelcat 12 je idealna za prevoz in pogostitev potnikov in vse to brez negativnega vpliva na okolje.

Galerija slik: Soel Yachts Soelcat 12

Soel Yacht Soelcat 12Odpri galerijo
Vintage Electric Jeff Clarke Signature Cruz Vintage Electric Jeff Clarke Signature Cruz: električno kolo, ki združuje retro in moderno MW Motors Luka EV MW Motors Luka EV: Luka EV, simpatičen ‘fant’ s Češke Platinum Motorsport Pantone Matte Silver Tesla S To je Tesla, ki jo vozi Kanye West McLaren 570S Spider Track Pack McLaren 570S Spider Track Pack: dodatek, zaradi katerega je Spider še hitrejši · ·