Solar Eclipse Stay: kako na izjemen način opazovati Sončev mrk
Utrip mesta · destinacija

Vesolje nas bolj poredko spomni nase, saj imamo veliko dela že na Zemlji. No, morda v toplih poletnih nočeh večkrat pogledamo proti zvezdah. A ko nas vesolje ‘potreplja po rami’, je vedno zaradi česa posebnega. Tokrat so na vrsti ZDA. 21. avgusta bodo Američani namreč prvič po 100 letih lahko opazovali popoln Sončev mrk. Kot se zanje spodobi, bodo dogodek še malce ‘okrasili’. Vas zanima, kako?

Solar Eclipse Stay, ki je skupen projekt National Geographica in Airbnbja, se bo odvil v zvezni državi Oregon in pravzaprav čaka na dva srečneža. Zakaj srečneža? Komisija bo namreč izbrala 2 osebi, ki se bosta udeležili tekmovanja in ob svojem opisu odgovorili še na ključno vprašanje: Zakaj mislite, da nas takšni dogodki povezujejo? Avtorja dveh najbolj izvirnih odgovorov bosta za nagrado preživela 2 dni v družbi astrofizika ter fotografa, specializiranega za nočne fotografije neba. Dan pred mrkom se bosta nastanila v bivaku, ki stoji v oregonski divjini in je opremljen z več teleskopi. Tam jima bo dobrodošlico izrekla dr. Jedidah Isler, astrofizičarka, s katero bosta nato ob večerji kramljala o njeni strasti do nebesnih pojavov ter delila svoje poglede in vprašanja. Prav tako bosta spoznala Babaka Tafreshija, fotografa National Geographica, ki ju bo učil fotografirati nebo ponoči. Naslednji dan, na dan mrka, se bosta vkrcala na zasebno letalo in poletela nad Tihi ocean. Po dveh urah letenja bosta lahko priča začetku mrka, kar doživi le peščica ljudi.

Žal je tekmovanje rezervirano samo za prebivalce ZDA ter Kanade, tako da nam ne preostane drugega, kot da jim privoščimo izjemno pustolovščino.

Galerija – Solar Eclipse Stay: kako na izjemen način opazovati Sončev mrk

Solar Eclipse Stay: kako na izjemen način opazovati Sončev mrkOdpri galerijo
shutterstock_671345251 Najboljše nudistične plaže na Hrvaškem Na katera potovanja z vlakom se preprosto morate podati? Na katera potovanja z vlakom se preprosto morate podati? Charles Kuonen: najdaljši viseči most na svetu (Švica) Charles Kuonen: odprt je najdaljši viseči most na svetu haiku stairs Haiku Stairs: stopnice do nebes na Havajih ·