Sony DPT-RP1
V zraku · tehnologija

Sony je leta 2014 predstavil bralnik s tehnologijo digitalnega črnila E-Ink, nekakšen digitalni papir, s katerim je želel upokojiti klasični papir. Misijo upokojevanja nadaljuje z napravo Sony DPT-RP1.

Znanost že leta obljublja, da bo s tehnologijo nekoč klasičen papir postal neuporaben. Ta dan se zdi vse bližje, še posebej zdaj, ko je Sony predstavil digitalni papir DPT-RP1, ki je nadgradnja modela DPT-S1. Gre za tablici podobno napravo, s katero lahko povsem nadomestimo liste papirja, a ne žrtvujemo pristnega občutka pisanja po pravem papirju.

Sony DPT-RP1 je skoraj enakih dimenzij kot predhodnik, zato pa je novi model naredil velik preskok v ločljivosti 13,3-palčnega zaslona (A4). S 1200 x 1600 je ta poskočila na 1650 x 2200 slikovnih točk, gostoto pik pa se je s 150 povišal na 207 pik na palec (ppi). Zaslon je postal tudi odzivnejši. Novi model je tudi nekoliko lažji (349 gramov) in tanjši (njegova debelina znaša pribl. 30 listov klasičnega papirja), ima dvakrat toliko prostora za shranjevanja podatkov kot predhodnik in 4 GB notranjega spomin. DPT-S1 je podpiral le Wi-Fi, novinec pa se sporazumeva tudi s pomočjo tehnologije Bluetooth, govori pa tudi ‘jezik’ NFC.

PREBERITE ŠE: Pametni telefon VAIO Phone A – Et tu, VAIO?

Pri Sonyju so ob tej priložnosti razvili tudi novo mobilno aplikacijo Digital Paper (za naprave iOS in Android), s katero je dokumente in spletne strani lažje spreminjati v PDF-format. DPT-RP1 tako kot predhodnik žal bere le PDF-datoteke. Ne bo torej mogel nadomestiti Kindla, zato pa bo pomagal ohraniti številna drevesa in bo še kako prav prišel vsem okoljsko ozaveščenim poslovnežem, odvetnikom in raziskovalcem. Trgovci se bodo od Sonyjevega digitalnega papirja ločili za 680 evrov.

Galerija – Sony DPT-RP1:

Sony DPT-RP1Odpri galerijo
Nebotičnik Lotte World Tower Vstopite v najhitrejše dvigalo na svetu: lift v Lotte World Tower vas prežarči nadstropja više cover-youtubetv YouTube TV – so kabelski televiziji šteti dnevi? Xiaomi Mi Pad 3 Xiaomi Mi Pad 3: vse, kar pričakujete od tablice Lego replika računalnika Macintosh Delujoča mini Lego replika računalnika Macintosh · ·