shutterstock_1026276544
V zraku · buzz buzz

Ali se vam je že kdaj zgodilo, da so se vam v spomin prikradli dogodki iz življenja katerega izmed vaših prednikov? Znanost pravi, da to pravzaprav ni nič nenavadnega.

Mnoge študije so že prišle do zaključka, da se učinki travmatičnih izkušenj prenašajo iz roda v rod. Verjetno vas zanima, kako je to mogoče.

Znanstveniki z Univerze Tel Aviv so v svoji raziskavi, ki je bila objavljena v reviji Cell, opisali mehanizem, ki omogoča prenos spomina. V vlogi testirancev so se tokrat znašli črvi.

Vodja raziskave dr. Oded Rechavi je razložil, da so proučevani črvi podedovali majhne molekule RNK, ki vsebujejo informacije o stradanju in okužbah njihovih staršev.

Ugotovili so, da pri ponovnem izdelovanju enakih RNK molekul delujejo encimi, imenovani RdRP. Znanstvenikom je prav tako uspelo izločiti gene, ki so odgovorni za to, ali do spremembe v izražanju genov med organizmom in njegovim prednikom pride ali ne. Poimenovali so jih MOTEK (Modified Transgenerational Epigenetic Kinetics) geni.

Raziskava je bila resda izvedena na primeru prenosa dedne informacije pri črvih, a je kljub temu ponudila uporabne odgovore. Znanstvenikom je uspelo odpreti vrata novemu polju genetskih raziskav človeka.


ilustracije 9 stvari, ki jih prav vsi počnemo pod tušem, v ilustracijah Jesen vs. zima: ko pričakuješ, da boš po zimi hodila v seksi petkah, a je resničnost drugačna. Sploh ni lahko biti ženska v zimskem času Tega se bojimo VSI: 10+ stvari, na katere NIKOLI nismo pripravljeni Tega se bojimo VSI: 10 stvari, na katere NIKOLI nismo pripravljeni B7Vi3nZ Ta test ti bo pokazal, ali imaš poredne misli ·