Spomladanska utrujenost
Utrip mesta · zdravje & lepota

Spomladanska utrujenost je spomladanska uganka številka ena. Čeprav so s pomladjo dnevi daljši, svetlejši in toplejši, to namreč ne vpliva nujno dobro tudi na naše počutje. Zakaj je temu tako in kako lahko spomladansko utrujenost premagamo, pa v nadaljevanju.

Spomladanska utrujenost doleti tudi najboljše. Če ste spomladi kljub daljšim dnevom in višjim temperaturam brezvoljni, utrujeni, zaspani in izčrpani vas najbrž daje spomladanska utrujenost.

Kaj je spomladanska utrujenost?

Spomladanska utrujenost ni bolezen, ampak je stanje organizma, ki se pojavi v času pomladi. Čeprav pomlad prinaša toplo vreme, daljše dneve in več svetlobe, nas lahko kljub dovolj spanca doletijo neznanska utrujenost, izčrpanost, brezvoljnost, zaspanost in posledično padec delovne učinkovitosti, zmanjšanje fizične zmogljivosti in zmanjšanje imunske odpornosti organizma.

Kako pride do spomladanske utrujenosti?

Z močnejšimi sončnimi žarki pride spomladi do temperaturnih nihanj, višje temperature pa posledično vplivajo na delovanje našega organizma, ki se zaradi dviga temperatur prične pospešeno ohlajati. Razširjene žile, povečan pretok krvi v organe in hitrejši metabolizem vplivajo na na naše počutje, saj telo po udobni in počasni zimi kar naenkrat porablja več energije in zato pade v stanje utrujenosti.

PREBERITE ŠE: Smoothiji, ki preženejo spomladansko utrujenost

Kako nad spomladansko utrujenost?

  • Posezimo po hrani za energijo – surovo sadje in zelenjava, vitamin C, cink, železo, koencim Q10, magnezij, matični mleček in med – ki pomaga obnoviti zaloge vitaminov in mineralov, ki smo jih pozimi zaradi enolične prehrane porabili. Naš jedilnik naj postane bolj pester, raznolik in bogat z vitamini, minerali, vlakninami in zdravimi maščobami.
  • Spijmo dovolj vode. Na dan spijmo vsaj 2 litra tekočine, saj voda telesu pomaga pri razstrupljanju.
  • Izkoristimo toplo spomladansko sonce, saj sončna svetloba blagodejno vpliva na počutje in zavira tvorbo melatonina, zaradi katerega smo spomladi tudi zaspani.
  • Preventiva za spomladansko utrujenost je fizična aktivnost tudi pozimi. Ta se naj nadaljuje v pomlad, saj ljudi, ki se redno ukvarjajo s telovadbo, le redko doleti spomladanska utrujenost.
  • Sprostimo se s pomočjo pomirjujoče kopeli, dobre knjige, savne ali masaže.
Dior Pastel Eyes Lepotni trend 2015: “Dior Pastel Eyes” – eyeliner letošnje pomladi PicMonkey Collage1 10 lepotnih skrivnosti lepotic zlate dobe Hollywooda IMG_5731 NIRVANA FITNESS™ – umetnost dihanja skozi gibanje iStock_000056319420_Medium 9 znakov, da nam dieta (ne) ustreza ·