Spomladansko čiščenje: zlati nasveti za svež dom
Utrip mesta · dom

Po koncu zime si ponavadi vzamemo čas za spomladansko čiščenje. Kako se ga lotiti in katere zlate nasvete moraš poznati, preden bo čas za spomladansko čiščenje v tvojem domu?

Četudi se zdi bizarno, ima spomladansko čiščenje dolgo tradicijo – nekateri raziskovalci so namreč ugotavljali, da izraz spomladansko čiščenje izhaja iz Perzije, in sicer je tamkajšnje ljudstvo prakticiralo t.i. khooneh tekouni (pretresanje hiše), s katerim so se pripravili na prihajajoče novo leto. Drugi raziskovalci trdijo, da naj bi bila zanj kriva judovska praksa temeljitega čiščenja doma zaradi spomladanskega praznika Pashe.

V sodobnosti se je praksa spomladanskega čiščenja uveljavila predvsem zaradi klime. Preden so znanstveniki izumili sesalnik, je veljal mesec marec za čas, ko so ljudje odprli svoja vrata in okna zato da, močni vetrovi odnesejo prah. Od takrat velja marec za mesec, ko ljudje izvajajo spomladansko čiščenje, za katerega velja, da opravite generalno čištko doma in se rešite krame.

Zveni dokaj preprosto, a ljudje pogosto ne vedo, kje začeti in kako se lotili spomladanskega čiščenja. Upoštevaj te zlate nasvete za svež dom in ti bo veliko lažje.

Naredi seznam

Ker se zavedaš, da je veliko za postoriti, ti ni jasno, kako se sploh lotiti čiščenja. Preden začneš skakati iz ene sobe v drugo sobo, je smotrno, da si na hitro ogledaš vsak prostor posebej in narediš seznam stvari, ki bi jih bilo treba urediti v določeni sobi.

Pomembno je, da se med čiščenjem posvetiš enemu prostoru naenkrat, ker bo le tako ta tudi temeljito očiščen. Posebno pozornost nameni stvarem, ki se jih nihče ni dotaknil celo zimo in spusti tiste, ki si jih pogosteje čistil/-la.

Organizacija “krame”

Nihče se ne bo čudil, če tudi ti imaš v svojem domu kramo, ki jo kopičiš, ker ti bo domnevno enkrat koristila. Razmisli o tem, da je čas, da se je končno rešiš. Če ti to predstavlja izziv, ti predlagamo, da si na spletu ogledaš video zapise ali prebereš knjige, ki te učijo o tem, da se vedno moraš vprašati, ali ti določena stvar, ki jo poseduješ, a jo ne uporabljaš, prinaša veselje.

Največja težava je seveda z oblačili – svetujemo ti, da vsa oblačila, dodatke in obutev daš ven iz omare in jih razvrstiš v kategorije: obdržim, smeti, podarim, prodam … Vsak kos si temeljito oglej, ga pomeri in se vprašaj, ali ti prinaša veselje in ga na osnovi odgovora odloži na določen kup. Na ta način se boš zavedel/-la, koliko stvari kopičiš, a jih v resnici ne potrebuješ oziroma jih ne nosiš.

Poleg omare predstavlja največje težave tudi klet – preglej dobro stvari in se vprašaj, kako ti lahko koristijo. Če nimajo uporabne vrednosti, se od njih pač poslovi.

Postopek čiščenja in čistila

Verjetno se tudi ti trudiš živeti okolju prijazno, zato ti svetujemo, da se odpraviš v trgovino in kupiš živila, kot so limona, soda bikarbona, kis … in pozabiš na kemikalije, ki morebiti škodujejo tvojemu zdravju.

Potem, ko imaš čistila pripravljena, je priporočljivo, da jih razvrstiš po skupinah, in sicer s katerimi čistili lahko čistiš več stvari hkrati. Tiste stvari, ki jih dnevno čistiš, jih pusti, osredotoči se predvsem na tisto, česar se nisi dotikal/-la že celo zimo.

OKNA – priporočljivo naj bi bilo, da jih umiješ, ko je zunaj temno, sicer bodo sončni žarki prehitro osušili čistilo na steklu in bodo nastale lise.

KOŠ ZA SMETI – preden ga očistiš s čistili, je priporočljivo, da ga namočiš v vodi. V majhni posodi nato zmešaj alkohol in dve žlici kisa. Mehko krpo iz mikrovlaken namoči v mešanico, s katero nato temeljito očistiš vsako režo.

DEKORATIVNI VZGLAVNIKI – če jih uporabljaš ali ne, so leglo prahu. Posebej so občutljivi tisti vzglavniki, ki jih dejansko uporabljaš. Primerno bi bilo, da jih zamenjaš, a ker to ni okolju prijazno, jih lahko postaviš za en dan na žareče sonce ali v zamrzovalnik, ker naj bi temperatura ubila bakterije.

PRALNI STROJ – tvoj pralni stroj je leglo ostankov detergenta. V boben in reži za prašek/detergent ter mehčalec dodaj dve skodelici kisa, in vključi prazen stroj, ki naj opere polni cikel na najvišji temperaturi. Če je zelo umazan, ponovi postopek.

JOGI – z jogija odstrani zaščito in ga posesaj z ene strani. Po njej posuj soda bikarbono, pustijo jo stati in ga ponovno posesaj. Na tak način se boš rešil/-a naprijetnih vonjav. Jogi obrni na drugo stran in postopek ponovi. Zaščito za jogi lahko opereš, če je na všitem listu z navodili navedeno, da jo lahko pereš.

POMIVALNI STROJ – stroj je nenehno izpostavljen toploti in vlagi, zato je popolno okolje za bakterije. Ven vzemi vse odstranljive dele iz stroja in se loti čiščenja njegove notranjosti. Z gobo in vinskim kisom očisti notranjost, nato odstanljive dele in v režo za detergent vlij kis ter pusti, da prazen stroj opere cikel na najvišji temperaturi.

HLADILNIK – nekateri posamezniki nimajo navade pogosteje čistiti hladilnika, zato bi bilo smortno, da se tega navadiš, če sodi mednje. Najprej se loti notranjosti. Zavrzi vso hrano, ki ji je potekel rok. V manjši posodi zmešaj sodo bikarbono in vodo. Z nastalo pasto očisti notranjost in snemljive dele.

TOASTER – za nekatere ljudi je čiščenje toasterja nočna mora, zato ga pogosto nikoli ne očistijo, dokler se pač ne pokvari in kupijo novega. Če ga želiš dobro očistiti, ti priporočamo, da ga izključite iz elektrike, naredite milnico in uporabite ščetko za zobe čiščenje težko dostopnih mest. Pred ponovnim vklopom ga temeljito posušite.

STENE – tudi na stenah se nakopiči umazanija, zato je priporočljivo, da jih prepleskaš. Če tokrat nimaš časa za temeljito čiščenje, ti predlagamo, da jih preprosto očistiš s krpo in vodo. Če je umazanija trdovratna, lahko uporaši blago milnico ali detergent naneseš direktno na krpo. Pazi le na to, da ne snameš barve s sten.

0503b2c2-d4a0-4710-9f3b-ce151baa476f Ford Lane-Centring Bed: postelja, ki vašega partnerja med spanjem odkotali na svojo stran 8 doma narejenih čistil, ki resnično delujejo 5 doma narejenih čistil, ki resnično delujejo blog-2 Modularna sedežna garnitura Feydom Clooods: ko prostor dobi številne obraze bowl-close-up-dishwashing-1447956 Pomivalni stroj že celo življenje uporabljate narobe