luis-tosta-248147-unsplash
V zraku · tehnologija

Wi-Fi bi lahko čez nekaj časa postal preteklost. Kmalu bo uporabnikom spleta na voljo Li-Fi, ki za vzpostavljanje internetne povezave uporablja kar svetlobo.

Li-Fi označuje besedno zvezo Light Fidelity, ki v prevodu pomeni zvestobo svetlobi. Sistem uporablja tehnologijo svetlečih diod, ki omogoča proizvajanje širokopasovne internetne povezave. Namesto radijskih valov, prek katerih deluje Wi-Fi, torej izkorišča svetlobne valove. Podatki potujejo v obeh smereh s hitrostjo, ki je človeško oko ne more zaznati.

Največja težava Wi-Fi-ja je, da težko zazna signal v prostorih z debelimi stenami, ki jih denimo najdemo v bolnišnicah. Li-Fi-ju to ne bo povzročalo preglavic, saj bo podatke lahko prenašal s pomočjo svetlobe, ki jo oddajajo stropne luči. Ob vzpostavljanju brezžične povezave bo Li-Fi namenjen tudi napajanju žarnic, uličnih luči in drugih elektronskih naprav.

Pri Philipsu, pri katerem tehnologijo razvijajo, menijo, da svetloba predstavlja neizkoriščen potencial. Li-Fi je v fazi razvoja od leta 2011. Pričakujemo lahko, da širši javnosti v bližnji prihodnosti še ne bo dostopen.

Zlati sledilec vam bo priskrbel informacije o zaužiti hrani. Ta zlati sledilec na zobeh spremlja, koliko jeste airpower.0 Ali lahko brezžično polnjenje telefona resnično poškoduje baterijo? shutterstock_611474114 Kako se v 6 korakih odvaditi od družbenih omrežij? you-can-now-3d-print-your-unborn-child-presumably-for-halloween-1680x1120 Bizarno! Zdaj vam 3D-natisnejo vašega še nerojenega otroka · ·