cover
V zraku · buzz buzz

Resda smo se v vesolje prvič sprehodili ”šele” leta 1961, pa nas sprehod skozi zgodovino vesoljskih oblek popelje kar 80 let nazaj. In preden so postale oranžni oziroma beli skafandri, ki spominjajo na gumijastega možiclja od Michelina oziroma na elitnega vojaka za razoroževanje bomb, so bile bliže potapljaškim oblekam. Sicer pa od šestdesetih letih vesoljska moda ni doživela drastičnih sprememb, je pa drastično napredovala v tehnologiji.

Sprehod skozi zgodovino vesoljskih oblek sicer ni tako razburljiv kot sprehod v vesolju, ki ga v njem opravljajo astronavtje, vendar pa je razvoj vsekakor zanimiv, predvsem zaradi nekaterih modnih ”kiksov”. Nekih drastičnih sprememb v zadnjem desetletju v smislu videza sicer ni bilo (se bo pa to spremenilo jeseni 2015), verjetno spričo dejstva, da obleke za astronavte, t.i. skafandre, od leta 1972 izdeluje le eno podjetje, japonski Smithsonian. To je 32 let nazaj izdelalo tudi prvi kombinezon, ki je okusil vesoljsko atmosfero.

PREBERITE ŠE: Najbolj natančen zemljevid vesolja

Obleke astronavtov so vsekakor nekaj posebnega, posebej danes, ko si astronavt pravzaprav nase nadene robota. Pri nas si lahko prave vesoljske obleke (obe, Orlan in Sokol sta še aktivni) ogledate v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij KSEVT. In ja, taka moda ni poceni, omenjeni sta vredni 2 oz. 4 milijone ameriških dolarjev.

Vesoljske obleke skozi čas.Odpri galerijo
Steve Jobs Steve Jobs in njegovi znameniti citati Bogati psi Instagrama (Rich Dogs of Instagram). Psi, ki imajo več denarja kot mi: Bogati psi Instagrama Bill Gates Forbes 2015: lestvica najbogatejših ljudi na svetu 5b20f991-c924-4dc4-9a61-e52ef1dd660a..crop_1200x630_0,62.preview.format_jpeg.inline_yes Sestri dvojčici, ki sta popolnoma različni ·