svica
Utrip mesta · destinacija

Zdravilne učinke vode iz žveplenih vrelcev so poznali že Rimljani, zato so ob jugovzhodni obali jezera Neuchâtel ustanovili Eburodunum, današnji Yverdon, ki je eno najbolj znanih švicarskih zdravilišč. Mesto z 22.000 prebivalci je resnično blagoslovljeno s čudovito okolico, ki jo zaokrožujejo Jurske gore in jezero Neuchâtel.

Večina obiskovalcev seveda obišče Yverdon zaradi termalnega centra, čeprav tudi staro mestno jedro s privlačnim predelom, namenjenim le pešcem, ponuja sprehod skozi bogato zgodovino kraja, ravnodušnih pa ne pusti niti tistih, ki so obsedeni z nakupovanjem. Voda v termalnem centru prihaja iz 500 metrov globokega vrelca in je najpomembnej – ši del zdraviliške ponudbe. Trije bazeni, od njih je eden pokrit, in več masažnih bazenov pomagajo obiskovalcem, da se popolnoma sprostijo in “odklopijo”od bremen vsakdanjosti. Termalni center je razdeljen na več delov. Del, namenjen sprostitvi, je opremljen s savnami, hamami, japonskimi kopelmi, masažnimi bazeni in zunanjo teraso, kjer se lahko predamo sončnim žarkom in se še dodatno sprostimo ob pogledu na gore. V lepotnem centru se strokov – njaki posvečajo predvsem lepoti in pridobivanju idealne teže z nekajurnimi ali nekajdnevnimi programi. Lepo telo pa se ne oblikuje samo od sebe, ‘pridelali’ ga bomo v prostornem fitnes centru ali z vadbo vodne aerobike. Zagrizeni športniki lahko svoje sposobnosti merijo v športni kliniki, kjer svojo formo izboljšajo z individualnimi programi ali pa jo preverijo z različnimi testiranji. Ker voda iz žveplenih vrelcev še prav posebej pomaga ljudem z revmatizmom, se je zdravstveni center specializiral predvsem kot terapevtski center za revmatologijo in športno medicino. Yverdon pa ponuja tudi druge zanimivosti. Ljubitelji lepega vsekakor ne smemo zamuditi Švicarskega muzeja mode, ki s 5.000 oblekami in modnimi dodatki prikazuje 2 stoletji elegance oblačenja. Eden najbolj zanimivih švicarskih muzejev je prav gotovo Maison d’Ailleurs, ki je posvečen znanstveni fantastiki. Več kot 40.000 knjig in 20.000 dokumentov ter predmetov, povezanih z znanstveno fantastiko, poleg radovednežev privablja tudi ogromno raziskovalcev in študentov, ki lahko v muzeju najdejo literaturo, ki jo potrebujejo.

Baden
Švicarske terme z največjo vsebnostjo mineralov v vodi, ki dosega temperaturo 47 °C, se nahajajo v bližini Züricha, v kraju Baden. Devetnajst žveplenih vrelcev in njihovi zdravilni učinki so privabljali že Rimljane, ki so kraj imenovali Aquae Helveticae. Goethe, Nietzsche in Hermann Hesse so zahajali v Baden, kjer so si lajšali težave z revmatizmom in krvnim obtokom ter predvsem v želji po sprostitvi kot tisoči slehernikov, ki še danes obiskujejo letovišče. Poleg javnega kopališča ponujajo različni centri in hoteli številne pakete, ki zajemajo kopeli, masaže in lepotne tretmaje, kralj dodatne ponudbe pa je nedvomno Grand Casino Baden z nepreglednim številom možnosti za ‘dodatni zaslužek’, vrhunsko kulinarično ponudbo in vse leto zanimivim umetniškim programom. Mestno jedro Badna, ki je namenjeno le pešcem, številni muzeji in seveda bližina Züricha poskrbijo, da letovanje v Badnu nikakor ni dolgočasno. Langmatt Foundation v Badnu je ena najpomembnejših švicarskih umetniških zbirk impresionistov, ki sta jih zbrali bogati družini Brown in Boeri. Tudi otrokom ne bo dolgčas, saj se lahko ob obisku Švicarskega otroškega muzeja zabavajo med predstavitvijo otroštva in igrač treh stoletij. Središče dogajanja v Badnu pa je seveda območje termalnega centra ThermalBaden z notranjimi in zunanjimi bazeni. V Spa centru Limmathof Novum lahko poiščemo notranji mir s pomočjo masaž, ayurvedskih programov, knajpanja in hamamov. Še en center dobrega počutja je Schweizerhof Thermal Spa, kjer si lahko napolnimo baterije s posebnim tretmajem, imenovanim rimske kopeli.

Vals
Gorska vasica Vals se nahaja na 1250 metrih nadmorske višine, na dnu doline Vals, južno od Illanza. Vasica z očarljivimi hišicami, pokritimi s kamnitimi strešniki iz lokalnega kvarcita, predstavlja tradicionalni del vasice, njeno popolno nasprotje pa je trenutno najbolj privlačna znamenitost v kraju, arhitekturni dosežek priznanega arhitekta Petra Zumthorja, termalni center Therme Vals. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je občina Vals kupila bankrotirani hotel iz šestdesetih let in k sodelovanju povabila Petra Zumthorja. Njegova naloga je bila zgraditi novi termalni center okoli edinega termalnega vrelca v okolici, delo pa je opravil tako dobro, da je le dve leti po otvoritvi celoten kompleks postal zaščiten kot arhitekturni spomenik, danes pa se njegove fotografije pojavljajo v vseh mednarodnih publikacijah, ki pišejo o modernem oblikovanju in arhitekturi. Arhitekturno čudo je narejeno iz valškega kvarcita in betona, voda, svetloba, para in vročina pa poudarjajo pomembnost rituala kopanja in se prepletajo v nepozabno doživetje wellnesa. Hotel, ki je del ponudbe, vsako leto odpre nove sobe, prav tako zasnovane v glavi Petra Zumthorja. Lani so odprli tudi novo restavracijo, ki uporablja lokalne proizvode kmetov, ki že leta pridelujejo izključno ekološko neoporečno hrano.

St. Moritz, Engadin
Svež alpski zrak, kristalno čista voda in neo – krnjena narava so idealno okolje za poživljanje telesa in duha. Idilične Engadinske Alpe združujejo vodo, zrak, sonce in naravo z visokogorsko klimo, ob dolgoletni hotelirski tradiciji, svetovljanski kulinariki in izvrstni ponudbi pa je užitek v znamenitem St. Moritzu zagotovljen. Termalni vrelci v St. Moritzu so najvišje ležeči zdravilni vrelci v Švici. Znano je, da so se v prijetno tople mehurčke sanktmoriških vrelcev, bogatih z železom, potapljali že pred več kot 3.000 leti, saj so arheologi odkrili leseno vodno cev iz leta 1466 pred Kristusom. Kasneje je cerkev svetega Mavricija postala ena najbolj pomembnih romarskih središč v Evropi in priznani pionirji medicine, med njimi tudi Paracelsus, so hvalili učinke vode pri svetem Mavriciju. V 19. in 20. stoletju so celotni kraljevi dvori obiskovali engadinsko zdravilišče. Zaradi visoke nadmorske višine (1856 metrov) in suhega podnebja s 322 sončnimi dnevi letno se klima v letovišču opisuje kot “šampanjska klima”. St. Moritz je poseben tudi zaradi mešanja treh kultur: večinskega nemško govorečega prebivalstva, retoromansko govorečih prebivalcev Engadina in vpliva bližnjega italijansko govorečega predela, ki jim moramo dodati še mešanico obiskovalcev, od katerih je 70 odstotkov tujcev. K mednarodni slavi letovišča je pripomoglo tudi dejstvo, da je St. Moritz kar dvakrat, leta 1928 in 1948, gostil zimske olimpijske igre. In kaj početi pozimi ali poleti, če se sonce slučajno skrije? Obiščimo medicinsko terapevtski center MTZ Heilbad St. Moritz, kjer izkušena ekipa zdravnikov in terapevtov sestavi individualni wellness za svoje goste, svoj holistični pristop pa dopolnjuje s svetovanji specialistov s področja kozmetike, pravilne prehrane itd. Tudi bližnja Pontresina je priznano zdraviliško letovišče s čudovitim pogledom na berninski gorski masiv in najnovejšo atrakcijo – spa centrom Bellavita Pool and Spa, ki je posebej privlačen za otroke. Ljubitelji višin pa se morajo povzpeti 3.000 metrov visoko in si privoščiti kopel v najvišjem masažnem bazenu v Evropi, v Diavolezzi, kjer bodo tudi najbolj nejeverni Tomaži spoznali, da je imel Arnold Rikli prav, ko je opeval sonce, zrak in vodo.

 


istanbul Istanbul – ko se Evropa spogleduje z Azijo varšava Varšava – kjer vzhod sreča zahod dubrovnik1 Dubrovnik – vreden greha basilique de Fourvière Lyon – Središče francoskih užitkov · · · ·