1861051_dbox_fosterpartners_thetulip_aerial_841434
Utrip mesta · arhitektura

London turiste privablja s številnimi znamenitostmi, kot so denimo Big Ben, Buckinghamska palača in London Eye. Tisti, ki se boste v prestolnico Velike Britanije odpravili šele čez nekaj let, pa si boste morda že lahko ogledali gromozansko stavbo v obliki tulipana.

Načrti za nebotičnik “The Tulip” (Tulipan) niso več skrivnost. 305-metrsko turistično atrakcijo, ki bi naj Londonu koristila s kulturnega in ekonomskega vidika, je po naročilu investicijske skupine Safra zasnovalo arhitekturno podjetje Foster + Partners.

Tulipan bo zgrajen v neposredni bližini nebotičnika 30 St Mary Axe. Po mnenju arhitekta Normana Fosterja se bo London z njegovo pomočjo zasidral pri vrhu lestvice najbolj naprednih mest na svetu.

Jacob J. Safra, direktor banke J. Safra Sarasin Ltd, je še posebej navdušen nad Tulipanovo elegantnostjo in nežnostjo, ki odlično dopolnjujeta sosednjo zgradbo.

Ustvarjalci za zdaj še čakajo na potrdilo za izpeljavo projekta. Gradnja se bo v najboljšem primeru začela v letu 2020 in končala 5 let pozneje.

Obiskovalci si bodo London ogledali z različnih razglednih točk. Na vrhu nebotičnika jih bodo pričakali mostovi in steklene drče, medtem ko se bodo lahko po fasadi objekta popeljali kar z gondolo. Čudovit pogled na mesto bosta ponujala tudi bar in restavracija.

Arhitekti niso pozabili niti na skrb za okolje, saj bo poraba energije po zaslugi visokokakovostnega stekla in učinkovitih gradbenih sistemov minimizirana. V pritličju stavbe bo mogoče najti park z dvonadstropnim paviljonom in vrtom.

Objekt bodo uporabljali tudi za izobraževalne namene. ‘Učilnica na nebu’ bo vsakoletno gostila 20.000 učencev iz londonskih javnih šol.

Načrti za novo zgradbo bodo v Londonu razstavljeni na začetku decembra 2018.


ezgif.com-webp-to-jpg (5) Udobna zimska zatočišča, o katerih lahko le sanjamo Villa Ypsilon, LASSA arhitekti Najlepše zasebne hiše, med njimi tudi slovenska Donar 2 Primož Jeza: »Biti arhitekt med drugim pomeni biti tudi raziskovalec.« Untitled Prozorna drevesna hiška iz stekla, ki obuja spomin na otroštvo · · · · · ·