Srednjeveška kovnica v Ljubljani
Utrip mesta

Ljubljanski grad je nekoč že imel kovnico denarja, a zato moramo globoko nazaj v zgodovino v 13. stoletje, ko je na grajskem griču stal spainheimski grad. Danes so srednjeveške kovnice denarja turistična atrakcija in na ta zemljevid se z lokacijama na Ljubljanskem gradu in Prešernovem trgu vrača tudi Ljubljana. Za to je poskrbela Lučka Rihar, ki je pred grajski vhod oziroma frančiškansko cerkev postavila mobilno srednjeveško kovnico s prešo za izdelavo kovancev.

Na Ljubljanskem gradu zopet vlada srednjeveški duh. Pa ne, ker bi bili zopet na sporedu srednjeveški dnevi, ampak zavoljo Srednjeveške kovnice denarja, ki jo je na gradu obudila Lučka Rihar. Ta je idejo o tem starodavnem načinu kovanja denarja že pred leti pripeljala s tujine. Vsekakor gre za odlično popestritev živahnega turističnega dogajanja, kovnico pa si trenutno podajata dve lokaciji. Poleg mesta tik ob klančini, ki vodi v grad, udarci v meso kovanca odmevajo tudi na Prešernovem trgu, kamor se je kovnica vrnila po petih letih, saj je tu že delovala med leti 2008 in 2010. Ker pa bo preša kmalu dobila ”sestrico”, kovanje denarja ne bo več potekalo izmenično, ampak na obeh lokacijah hkrati.

Kakšen motiv na kovancu za srečo si stranke želijo je stvar izbire, na voljo pa so podobe Slovenije, Ljubljanskega gradu in zmaja, letos pa se je železnemu repertoarju pridružila še podoba čipkastega lipovega lista. Vtisnjena je lahko na kovanec zlatega ali srebrnega leska in v formi spominskega kovanca ali z luknjico kot obesek. Če želite, pa vam ga izdelajo tudi iz čistega srebra. No, kupec pa proč ne odkoraka le s srečo v roki kot Kekec, pač pa tudi z zloženko o zgodovini Ljubljanskega gradu in anekdoto o ljubljanskem zmaju. Lastnik kovanca za srečo pa lahko odide bogatejši tudi za izkušnjo kovanja, saj mu ”kovač” ponudi, da si ga odtisne sam.

PREBERITE ŠE: Stop vandalizmu! @Ljubljana #clovek

Srednjeveška kovnica ponuja tudi izdelavo kovancev po meri, kar je v preteklosti že izkoristilo kar nekaj podjetij za poslovna darila. Kovanec namreč pospremi lična embalaža. In čeprav je domicil kovnice Ljubljanski grad in Prešernov trg, pa ni rečeno, da ne pride na obisk tudi na kakšno poslovno srečanje ali poroko, kjer lahko ustvari prav poseben spomin za vse zbrane. Občasno pa gre tudi na ”turnejo” po srednjeveških in drugih prireditvah. Kot pravi Lučka Rihar so pravi naslov(kovci) (sreče), ko organizator išče popestritev dogajanja. In če se med vami najde kakšen numizmatični navdušenec, ki bi rad pomagal pri izdelavi kovanca za srečo, naj se le pofočka na kovnica@siol.net.

Nepogrešljiva oprema za piknik Obvezna oprema, brez katere ni dobrega piknika DSC_7720 copy1 UAUU: V Ljubljani se rojeva Univerzalni Atelje Uličnih Umetnosti Druženje na Trnfestu Hipsterski vodič lokalov, restavracij in muzejev po Ljubljani Distribucija