neck-issue
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki · Utrip mesta · zdravje & lepota

Čeprav so nam mobilne naprave v veliki meri olajšale življenje, pa skrivajo svoje pasti. Listi problemov, ki jih prinašajo se je zdaj pridružile še škodljivi vpliv na hrbtenico, kar je posledica upogibanja glave, ko imamo oči prilepljene na zaslon telefona ali tablice. Takrat namreč na vaš vrat pritiska sila enaka teži šestih polnih vrečk z živili ali štirih krogel za bowling.

Tu ne gre za kakšno zaroto proti uporabi mobilnih naprav, le za študijo Dr. Ken Hansraja, ortopeda in kirurga za hrbtenico iz New Yorka, ki je izmeril vpliv tipične sključene poze pri prebiranju vsebine na mobilniku (se pravi upognjena glava in povešena ramena) na naše telo.

Kot se je izkazalo ta drža, tako značilno nagibanje glave pri operiranju s pametnimi napravami- medtem ko se tam prenašajo megabajti- pomeni prenašanje veliko dodatnega pritiska na vratni del hrbtenice, sicer glavnega stebra našega telesa. Povprečna teža glave namreč v nevtralni poziciji znaša med 4,5 in 5,5 kg, ko pa jo nagnemo naprej, se njena sila, ki pritiska na vrat, poveča celo do 27 kg! Kar pomeni le eno. Da večkrat, ko takole obremenimo glavo, bliže smo stalnim bolečinam in operacijam.

Pravzaprav je zadeva precej alarmantna, saj kamorkol pogledate, imajo ljudje usmerjen pogled v pametno napravo. Zadeva je torej epidemičnih razsežnosti.

PREBERITE ŠE: Upravljajte iPhone z glavo

Ne, da smo proti tehnologiji, sporočilo tega leži drugje. Zavedajte se svoje poze, kot pri sedenju. In če niste dovolj samodisciplinirani, zadolžite prijatelja, da vas opozori ne nezdravo držo, sicer se zna zgoditi, da gremo nazaj po poti evolucije človeka.


section1_proto-7cf73c6369f16a9aa931d5e4b4b446bd Prynt – ko mobilni telefon postane polaroidni fotoaparat iPhone6Plus-outdoor_063 iPhone 6 triki, ki jih ne znate, pa bi jih morali image Upravljajte iPhone z glavo Oppo-R5-scene-9 Oppo R5 – najtanjši pametni telefon na svetu ·