Baljenac-715x429
Utrip mesta · destinacija

Ptičja perspektiva omogoča edinstven pogled na mnoge države po svetu. Nekatere oblike so že prave ikone, kot je na primer italijanski škorenj. A ta majhen hrvaški otok se ponaša z resnično edinstveno obliko. Otok Baljenac (ali Bavljenac) je s ptičje perspektive videti kot velikanski prstni odtis. Ne samo, da nizke stene poskrbijo za videz grebenov, tudi ovalna oblika otoka doda svoje.

Otok Baljenac, ki leži v bližini otoka Kaprije, je le pol kilometra dolg in popolnoma nenaseljen. Njegova površina meri 0,14 kvadratnega kilometra, najvišji vrh otočka pa je le 39 metrov nad morsko gladino. Kljub temu je ta otok prava znamenitost, saj je s ptičje perspektive neverjetno podoben prstnemu odtisu. Da je videti kot prstni odtis, se gre zahvalit ročno grajenim zidovom na otoku, ki so nastajali dlje časa in iz različnih razlogov, največkrat pa zaradi kmetijstva. Celotna dolžina obzidja je 23 kilometrov in 375 metrov, grajen pa je bil popolnoma ročno. Gradili so ga prebivalci sosednjega otoka Kaprije, ki so imeli na Baljenacu zemljo. Moški so po navadi ženske prepeljali na otok, da so delale na zemlji, moški pa so dan preživeli na morju. Zvečer so ribiči žene pobrali na otoku in jih odpeljali domov. Današnje generacije so interes za kmetijska dela na otoku izgubile, otok pa tako postaja dom za mlade borovce.

Hrvaška vlada trenutno sodeluje z Unescom, da bi ta otok vključili na seznam svetovne dediščine, kjer je že 14 kulturnih znamenitosti Hrvaške, med drugim tudi 300 let stara viteška igra Sinjska alka.


Casatest_02 Casa en el Agua: ekohostel sredi oceana, kjer boste za noč odšteli 26 evrov shutterstock_570354943 10 resnično neverjetnih dejstev o Antarktiki shutterstock_682398709 Najboljši božični sejmi v Evropi 2018 shutterstock_759721363 Najbolj obiskana mesta na svetu v 2018 · · · ·