Natakanje vina
Utrip mesta · kulinarika

Natočiti vino v kozarec, ne da bi pri tem teklo po steklenici in kapnilo na prt, je težje, kot se sliši. Če nismo vešči pravilnega natakanja ali ne uporabimo prtička, običajno končamo s trdovratnim madežem vina na prtu, majici ali hlačah. Zdaj pa so končno iznašli steklenico, s katere ne kaplja in curlja.

Kako natočiti vino, da iz steklenice ne kaplja oz. curlja? Seveda se lahko naučite pravilnega točenja (ob koncu točenja steklenico rahlo zaokrožimo proti sebi), kupite posebne dodatke za natakanje ali uporabite dobri stari prtiček, ki ga zavežemo okoli vratu steklenice.

Nekateri vinarji uporabljajo tudi steklenice z odebeljenim robom vratu, ki prepreči dobršen del kapljanja oz. curljanja, Dan Perlman (univerza Brandeis University) pa je iznašel takšno, s katero se to ne more zgoditi.

PREBERITE ŠE: Vino First Lady v čast Melanie Trump gre za med

Ameriški biofizik in inovator je to rešil tako, da je z diamantnim rezilom okoli vratu izrezal milimetrski utor, ki prepreči, da bi kapljica zdrsela po vratu, saj jo prisili, da odteče nazaj v steklenico. Kako zadeva deluje v praksi, si lahko ogledate v priloženem posnetku (glej zgoraj).

17218503_1359997927376753_1768608013208358066_o Festival čokolade v Radovljici 2017: največji čokoladni festival v Sloveniji cover-restavrant-awards To so najboljše restavracije v Sloveniji – Restaurant Awards Slovenia 2017 Festival_vin_2016_Verlič, Gregorič 001 (108) 11. festival vin in oljčnega olja Šempas: žlahtna dediščina Slovenije Vino First Lady Vino First Lady v čast Melanie Trump gre za med · ·