Lutka Emma
Utrip mesta · zdravje & lepota

Pisarniško delo od nas zahteva, da pri miru sedimo več ur naenkrat. Nepravilna drža in neprimerno delovno okolje pa lahko privedeta do hudih zdravstvenih težav.

Delo za mizo v pisarni mogoče zveni precej preprosto, ampak večurno sedenje in manko gibanja imata lahko za naše telo velike posledice. Telo evolucijsko ni prilagojeno na stalno mirovanje, kaj šele sedenje in gledanje v zaslon. Podjetje Fellowes, ki izdeluje pisarniške pripomočke, se je odločilo raziskati, kakšne posledice pusti pisarniško delo na naše telo v razponu 20 let. Z vedenjskim futuristom Williamom Highamom so izdelali lutko Emmo v pravi velikosti, ki jo pestijo vse težave, povezane s takšnim delom.

Raziskava, ki je potekala v Veliki Britaniji, je ugotovila, da 9 od 10 delavcev v pisarnah trpi zaradi slabega zdravja. To pa je posledica slabega delovnega okolja. Najpogostejše težave so boleče oči (50 %), bolečine v hrbtu (49 %) in glavoboli (48 %). Delavci večinoma te težave omilijo z zdravili, ki pa le blažijo simptome. Lutka Emma, s katero je vse narobe, opozarja, kako drastične spremembe na telesu pušča klasično pisarniško delo. Zanjo je prepozno, preostali pa lahko za preventivo še kaj naredimo.

Predvsem pri zavedanju, kako pomembno je razgibavanje in občasno vstajanje ter sprehajanje. Ter kako pomembno je, da je naše delovno okolje udobno. Da uporabljamo pripomočke in načine, ki omilijo stres na naše telo. Zelo pomaga že to, če lahko delo v pisarni opravljamo stoje. Če pa že sedimo, sedimo vzravnano. Ter seveda, da imamo zaslon v višini oči. Upoštevanje teh nasvetov bo na dolgi rok omililo posledice na naše zdravje, ki še kako prav pride, ko postanemo starejši.

Galerija: lutka Emma

Lutka Emma in vedenjski futurist William HighamOdpri galerijo

matheus-ferrero-JyFj6pyt-_k-unsplash Kako hitreje zaspati in kako spati bolje? shutterstock_568146844 5 minut za vajo plank … in do poletja se bo zgodilo tole! omurden-cengiz--G2iJF_aUws-unsplash Znanost je potrdila: to so prava leta za materinstvo! judeus-samson-M6_ZGodiRWc-unsplash 5 delov telesa, kjer tetoviranje najmanj boli (in 5, kjer najbolj) ·