Lilija (Shutterstock)
Utrip mesta · dom

Že poznate strupene sobne rastline, ki zelo pogosto krasijo naše domove? Čeprav so prelepa dekoracija, so vse prej kot neškodljive.

S sobnimi rastlinami čudovito popestrimo prazne kote, okenske police, nizke omare in prazne stene. Našemu domu vdahnejo življenje, razveseljujejo nas s svojimi pisanimi cvetovi in, kot so pokazale nekatere raziskave, celo zmanjšujejo stres. Najpogosteje za stanovanje izberemo tisto sobno rastlino, ki nam je najbolj všeč. In tako je prav, kot nas uči feng šuj. Toda vsekakor je dobro vedeti, katere so strupene sobne rastline – strupene za vas ali za vaše hišne ljubljenčke.

1. Strupena sobna rastlina: oleander

Oleander čudovito cveti in omamno diši, zato je priljubljena zunanja in sobna rastlina. Toda pozor  prav vsak njegov del je strupen. Če ga zaužijemo, lahko povzroči celo vrsto simptomov, med njimi bruhanje, pri živalih in majhnih otrocih pa celo smrt.

2. Strupena sobna rastlina: lilija miru (Peace Lily)

Lilija miru je zelo priljubljena sobna rastlina, saj je zelo nezahtevna in hitro odpušča slabšo oskrbo. Zahteva tudi malo vode in malo dnevne svetlobe. Toda ta lepotica, ki izvira iz Severne in Južne Amerike, lahko ob zaužitju povzroči srbečico, otekanje in težave z govorom. Nič kaj mirna rastlinica, kaj?

3. Strupena sobna rastlina: palma sago, tudi sagovec

Palma sago je sicer zelo lepa in priročna, zato jo imamo radi v svojih domov, a je še posebej nepriporočljiva za lastnike psov. V Južni Karolini je za največ zastrupitev psov kriva ravno ta rastlina. Pri človeku ob zaužitju povzroči le manjše nelagodje.

4. Strupena sobna rastlina: Zamija

Zamija je v kratkem času postala zelo priljubljena sobna rastlina, ker uspeva na kakršnikoli svetlobi in je tudi sicer zelo nezahtevna sobna rastlina. A je žal nevarna tako za ljudi kot za živali. Simptomi ob zaužitju niso tako hudi kot pri oleandru, vseeno pa se ji je bolje izogniti.

5. Strupena sobna rastlina: sabljika

Sabljika je zaradi nezahtevnosti zelo priljubljena rastlina v pisarnah. A previdno, je ravno tako strupena. Ob zaužitju lahko povzroči bruhanje ter omrtvičenje jezika in grla. Še bolj nevarna kot za človeka je za pse in mačke. Ti lahko utrpijo slabost, bruhanje in drisko.

PREBERITE ŠE: Strašljivi kraji na Zemlji, kamor gredo le najpogumnejši

6. Strupena sobna rastlina: lilije

Čudovito cvetoča lilija človeku sicer ni nevarna, je pa zelo strupena za mačke. Ob zaužitju jim lahko odpovejo ledvice.

7. Strupena sobna rastlina: palma areka

Med tem, ko večina rastlin iz zraka srka slabe snovi in vanj spušča nam koristne snovi, je z nekaterimi, kot je palma areka, ravno obratno. Ena izmed ameriških študij je pokazala, da palma areka v zrak spušča človeku in živalim škodljiv hlapni ogljikovodik (VOC). Sproščajo ga tudi mikroorganizmi v zemlji palme areka. Študij sicer ni bila dolgotrajna, zato ne vemo, kakšni so dolgoročni učinki prisotnosti  palme areka v našem domu.

8. Strupena sobna rastlina: fikus ali jokajoča figa

Ste vedeli, da je sok fikusa zelo strupen? Ob stiku lahko povzroči kašelj, sopenje, srbenje v očeh in draženje kože. Enaki simptomi doletijo tudi hišne ljubljenčke.


Klubska mizica z gorečimi evri. Klubska mizica, za katero boste (dobesedno) pokurili gore denarja! Žepna svetilka FlashTorch Mini FlashTorch Mini – ročna svetilka, s katero lahko zakurite ogenj in kuhate domača galerija gallery wall Domača galerija (“gallery wall”): predlogi za top stenske dekoracije Pas za fotoaparat SnapSnap SnapSnap: pas za fotoaparat, ki popolnoma razbremeni vrat ·