Super luna
V zraku · buzz buzz

Sinoči in danes ponoči je nočno nebo razsvetljevala super luna (izjemno velika polna luna), kakršne nismo videli že vse od leta 1948 in je ne bomo vse do leta 2034. Če ste jo zamudili, smo za vas pripravili izbor najlepših fotografij super lune, posnetih na različnih koncih sveta.

Današnjo noč je osvetljevala super luna, največja po letu 1948. Super luna je pojav, ko se polna luna znajde bliže Zemlji kot običajno, zato je videti pribl. 14 odstotkov večja in 30 odstotkov svetlejša. Do tega pride, ker je Lunina orbita okoli našega planeta eliptična, zato se njena oddaljenost spreminja. V prizemlju je najbližje, v odzemlju pa najdlje.

Mimogrede, v odzemlju, ki je popolno nasprotje super lune, tej pravimo mikro luna (tedaj je od Zemlje oddaljena 406.554 kilometrov). Naslednji tak pojav bo v Sloveniji viden 9. junija 2017. Včeraj bi sicer skoraj celo prišlo do sovpada Lune v prizemlju in polne lune, kar je izjemno redek pojav. Nazadnje se je to zgodilo 16. januarja 1948.

PREBERITE ŠE: 14. novembra 2016 bo na nebu največja super luna v 21. stoletju!

Naslednja super luna bo nočno nebo osvetljevala šele 25. novembra 2034. V nadaljevanju si lahko ogledate najbolj veličastne posnetke super lune, posnete na različnih koncih sveta.

Galerija – najlepše fotografije super lune z vseh koncev sveta:

London, AnglijaOdpri galerijo

Izziv Mannequin Challenge Mannequin Challenge – izziv izložbene lutke obnorel zvezdnike Bela hiša - White House Kaj se zgodi, ko v Google vpišete Bela hiša? Nenavana dejstva o nosečnosti Nenavadna dejstva o nosečnosti, ki jih zagotove še niste poznali Bokser Takšne so bile priljubljene pasme psov pred 100 leti · · · ·