Foto: istock.com
Utrip mesta · kulinarika · Utrip mesta · zdravje & lepota

Ko razmišljamo o glavnih stvareh, ki nas ohranjajo zdrave, kot so prehrana, spanec in telesna vadba, si jih zlahka predstavljamo na vzporednih cestah, kjer naše početje na enem voznem pasu niti ne vpliva drugi vozni pas. A če znanstveno preučimo kompleksne biološke procese, potem postane jasno, da so ceste zdravja veliko bolj prepletene, kot smo mislili. Prehrana in spanec sta trenutno najbolj “vroča roba” za raziskovanje in nedavne študije so pokazale, da naša prehrana vpliva na na kakovost spanca in kakovost spanca vpliva na to, kako se bomo skozi dan prehranjevali. Tukaj so super živila ali superhrana, ki nam bo pomagala do boljšega spanca.

Nedavna obsežna študija univerze Pennsylvania University je pokazala, da so ljudje, katerih hrana je imela nizko vsebnost hranil kot so alfa karoten, selen, lavrinska kislina in kalcij, težje zaspali. Prehrana z nizko vsebnostjo vitamina D, butanoične kisline, lavrinske kisline in likopena je prav tako vplivala na pogosta prebujanja sredi noči. Raziskovalci so kot težavno za spanec prav tako označili prehrano s (pre)malo kalorij, ogljikovih hidratov, vitamina C, kalija in navadne vode.

Druga raziskava je ugotovila, da je melatonin tisti, ki pomaga naša telesa uravnati za spanec in da hrana z melatoninom prav tako vpliva na naš počitek, spanec. Drugi minerali, kot sta magnezij in cink, so prav tako ključni za zdrav spanec.
Tukaj je nekaj super živil, ki so bogat vir hranilnih snovi in znanstveno dokazano skrbijo za prijeten spanec. To so hranila, ki bi jih morali dodati naši prehrani za slajše sanje.

PREBERITE ŠE: Kaj jesti v vročih poletnih dneh?

1. Korenje

Surovo korenje, korenčkov sok, zamrznenjo korenje so vsi odlični viri mogočnega karotenoida. Prav tako kalija, vitamina B6, kot tudi vitamina A in biotina.

2. Sok iz višenj Montmorency

Poviša raven melatonina, vir antioksidantov s protivnetnimi učinki.

3. Surovi orehi

Vir melatonina, zdravih omega-3 maščobnih kislin, edinstvenega vitamina E, mangana in biotina.

4. Grški jogurt

Dober vir beljakovin, kalcija in vitamina B12. Lahko je je obogaten z vitaminom D, kalijem in drugimi hranili.

5. Bučna semena

Bogata s triptofanom in cinkom, kar je pomemben predhodnik za nastajanje serotonina in melatonina. Bogata so z vitaminom E, manganom, magnezijem, beljakovinami in železom.

6. Gobe

Visoke ravni vitamina D, selena in kalija, kakor tudi velike količine vitamina B2 in B3. Delujejo protivnetno ter zasčitijo naš imunski in kardiovaskularni sistem.

7. Paradižnik

Eden najboljših virov likopena, dober vir kalija, vitamina C, biotina, vitamina K in mangana.

8. Losos in polenovka

Ribe so superhrana v svetu proteinov, B vitamina, vitamina D, selena, vitamina B3 ter omega-3 maščobih kislin s številnimi pozitivnimi učinki na srce, oči, kosti ter možgane.

9. Deviško kokosovo olje

Velike količine dodekanojske kisline (lavrinske kisline) ter vir antioksidativnih fenolnih spojin.

10. Listnati ohrovt

Eno najbolj hranilno bogatih živil na svetu, bogato z vitaminom B6, kalijem, kalcijem in magnezijem. Ogromne količine vitamina K, A in C in celo majhne količine železa, omega-3 maščobnih kislin in alfa karotena.

11. Navadna voda

Čeprav voda ne šteje kot hrana, je zadostna količina čiste, navadne vode, še kako pomembna za dober spanec.

Barvite lučke paletas Gurmanske sladoledne lučke za mehiško poletje Fige Presenetljiva hrana, ki poveča libido – oziroma spolno slo Idealna temperatura vina, piva in drugih pijač. Odkrijte, kakšna je idealna servirna temperatura piva, vina in drugih pijač Najlepše ljubljanske terase in dvorišča za poletno kosilo Najlepše ljubljanske terase in dvorišča za poletno kosilo · ·