International Jazz Day 2015 Global Concert UNESCO Paris
V zraku · dan za

Prihaja svetovni dan jazza 2016! Pred petimi leti sta OZN in UNESCO razglasila 30. april za mednarodni dan jazza. S tem sta organizaciji izpostavili glasbeno zvrst in njeno vlogo pri povezovanju ljudi na vseh delih sveta.

Leta 2011 je Unesco na pobudo legendarnega jazz skladatelja in pianista Herbieja Hancocka na generalni skupščini določil 30. april za mednarodni dan jazza. Z njim je želel opozoriti na jazz kot izobraževalno sredstvo, močan element širjenja miru, dialoga in strpnosti po svetu. Leto za tem je tega v svoj koledar dodala tudi Generalna skupščina Združenih narodov.

“Jazz predstavlja ustvarjalnost in svobodo, odlikuje pa ga tudi raznolikost. Pojavlja se namreč v nešteto različicah. Vsak slog zrcali pisano paleto lokalnih, nacionalnih in regionalnih vplivov. Tovrstna glasba je sinonim za dialog, spoštovanje človekovih pravic in dostojanstvo žensk in moških,” je povedala Irina Bokova, generalna direktorica Unesca.

PREBERITE ŠE: Fotografska razstava: Sebastião Salgado – Geneza

Na svetovni dan jazza 2016 bodo po vsem svetu, v kar 190 mestih, potekali najrazličnejši koncerti in drugi dogodki. Vrhunec letošnjega praznovanja 5. obletnice dneva jazza bo v Washingtonu, kjer se je rodil Duke Ellington, velikan jazzovskega melosa.

Tudi pri nas se bo na ta dan dogajalo. V kavarni Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana bo obiskovalcem na voljo bogat dnevni in nočni program. V Tolminu bodo dan prej nastopili domačini Jazz Punt Big Band in cerkljanski Kar Češ Brass Band. V Studiu 26 na Tavčarjevi 17 v Ljubljani se bo ob 21. uri odvil koncert zasedbe Tadej Tomšič Jazz Institution. Program ARS bo v soboto, 30. aprila, vse od 18. ure pa do polnoči v neposrednem satelitskem prenosu predvajal vrhunske jazz koncerte iz vse Evrope.

Ledena gora med otokom Paulet in Južnimi Shetlandskimi otoki v Weddllovem morju. Antarktični polotok. / Antarctic Peninsula. 2005. ©Sebastião Salgado. Amazonas Images. Fotografska razstava: Sebastião Salgado – Geneza Od 10. do 21. maja bo Cerkno že enaindvajsetič zapovrstjo odeto v zvoke in ritme jazza. Jazz Cerkno 2016 Cellofest Ljubljana 2016 Cellofest Ljubljana 2016 Svetovni dan Zemlje 2016 Svetovni dan Zemlje 2016