Svetovni dan zdravja 2016
V zraku · buzz buzz

V četrtek, 7. aprila 2016, je svetovni dan zdravja. Rdeča nit že 66. svetovnega dneva zdravja, ki bo potekal pod globalnim geslom ”Beat diabetes” (Premagajmo sladkorno bolezen je tudi ”mantra” Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010–2020), bo sladkorna bolezen, ki je zaradi razraščenosti zdravstveni izziv za vse.

Svetovni dan zdravja 2016 obeležujemo 7. aprila, na dan, ko je bila leta 1948 ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ena izmed zastavonoš ”reprezentance”, ki se spopada z aktualnimi globalnimi zdravstvenimi vprašanji in določa smernice razvoja. Vsesvetovno geslo letošnjega, že 66. svetovnega dneva zdravja je ”Premagajmo sladkorno bolezen”, ki je s svojo kompleksnostjo, pogostostjo in zahtevnostjo velik zdravstveni izziv za ves svet.

PREBERITE ŠE: Slastne torte, ki so v resnici solate

Sladkorna bolezen je v razvitem svetu še vedno glavni vzrok za slepoto, amputacije spodnjih okončin, bolezni srca in ožilja ter odpoved delovanja ledvic. Bolezen ne prizanaša niti Slovencem. Število sladkornih bolnikov, ki so na zdravilih, se je med letoma 2010 in 2014 povečalo za 12,5 odstotka, zdravila za zniževanje krvnega sladkorja pa je v letu 2014 prejemalo že skoraj 105 tisoč bolnikov! Zato velja prisluhniti opozorilom Nacionalnega inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki poudarja pomen aktivnega in zdravega življenjskega sloga, pod kar spadajo skrb za telesno težo, zdravo prehranjevanje in redno gibanje. Ta ”koktajl” namreč preprečuje pojav sladkorne bolezni tipa 2 ali v najslabšem primeru sladkorno bolezen karseda dolgo drži proč od našega življenja.

Test z rdečo piko Rdeča pika – optična prevara, ki je postala spletna senzacija! Kaj pa vidiš ti? Kaj so Steve Jobs, Bill Gates in drugi uspešneži počeli do 25. leta? Kaj so Steve Jobs, Bill Gates in drugi uspešneži počeli do 25. leta? Kako preprosto zapeti zapestnico? Kako si lahko sami zapnemo zapestnico brez težav? Bazen s kokicami Bazen s kokicami ·