cover-kolesa
V zraku · trend

Trendi letošnje sezone se gibljejo od klasičnih koles z modernim pridihom v ljubkem nizozemskem, prefinjenem britanskem, udobnem kalifornijskem in kul “fixie” stilu. Pobrskali smo še za malo bolj nenavadnimi trendi kolesi, kot so moderna rikša, trikolesnik, “halfbike”, leseno DIY in iz odpadkov predelano kolo.

Madam Pomlad je tudi uradno prispela, s čimer se odpira sezona sproščenih sončnih druženj in potepanj skozi dišečo ozračje svežega cvetja. In kaj je še večji užitek kot podati se v osrčje urbanega utripa svobodno na kolesu!

1. Sladoledni lušt

Losangeleško podjetje Peace Bicycles je ustvarilo kolo v klasičnem nizozemskem stilu, pomešanem z udobnostjo značilnega ameriškega “beach cruiserja”. Odet v sladoledne barve z vintage detalji je The Dreamer na voljo v dveh modelih – “Step Thru” in “Straight Bar” sta kot nalašč za prijetne vožnje po mestu.
Več si oglejte tukaj.

2. Nenavadna priročnost

Z vizijo spremeniti percepcijo o urbani mobilnosti in prinesti rešitev kompaktnega prevoznega sredstva je nastal Halfbike. Gre za popolnoma nov način osebnega prevažanja brez sedeža z visoko krmilno ročico in majhnimi kolesi, s čimer meji nekje med tekom in kolesarjenjem. Zaradi svojega lahkotnega aluminijastega okvirja in kompaktnosti je tako odličen za vsakodnevna potepanja in daljša potovanja.

Več si oglejte tukaj.

3. Leseno kolo iz škatle

Priznana znamka Pedalfactory je lansirala nov model Sandwichbikes, leseno kolo, ki ga v 30 minutah preprosto sestavimo kar sami. Paket, ustvarjen v Nemčiji, tako vsebuje osnovno orodje ter 19 komponent, vključujoč dve vezni plošči iz bukovega lesa za ogrodje in aluminijaste dele.
Več si oglejte tukaj.

4. V dvoje

Eclipse je različica moderne rikše, ki jo je filipinski oblikovalec Kenneth Cobonpue zavil v tančico prefinjenosti. Ogrodje je izdelano iz aluminija skupaj s prepleteno okroglo lupino iz recikliranega polietilena, ki tvori nekakšno kočijo, pokrito z varovalno akrilno ponjavo. Kar Eclipse “rikšo” dela še bolj edinstveno, je sodobna oprema, kot so ozvočenje, polnilna postaja za iPhone, držalo za skodelico, ventilator in stranski zastori za dodatno zasebnost, kadar je to potrebno.
Več si oglejte tukaj.

5. Modna ljubkost

Oblikovalec Lorenzo Martone je svojo življenjsko strast do koles nadgradil s podjetjem Martone Cycling Co., ki prinaša mestna kolesa z drznim modnim sporočilom. Prva kolekcija je tako na voljo v ženskem ali moškem modelu ter petih barvah rdeče, zlate, bele, srebrne in črne. Skupni pečat, kot nekakšen podpis znamke, sta rdeča veriga in košarica. Poleg vsega pa kolesa Martone vsebujejo tudi inovativni duomatični sistem prestav.
Več si oglejte tukaj.

6. Majhen urbani veljak

Elian Veltman iz studia Minute Cycles je po navdihu azijskega “mini vela” ustvaril majhno, okretno in zaradi odpornega jekla neverjetno vzdržljivo kolo. Dimenzije ročno narejenega vozača so lahkotnejše in ergonomske za vožnjo, medtem ko še vedno lahko doseže relativno visoke hitrosti.
Več si oglejte tukaj.

7. Trajnostni hibrid

V okviru projekta Monash University Art Design&Architecture v Melbournu je Mark Richardson razvil sistem modularnih in iz odpadkov ponovno uporabljenih komponent, ki jih lahko skupaj s 3D tiskanimi deli sami sestavimo v kolo FAB Velo. S tem prinaša alternativni pristop k proizvodnji.
Več si oglejte tukaj.

8. Umetniška prefinjenost

Češka znamka Festka prinaša ročno izdelano kolo iz karbonskih vlaken, okrašeno z ilustracijami Tomski&Polanski. V umetniškem sofisticiranem slogu je kolo Zero tako primerno za urbane vožnje ali off-track.
Več si oglejte tukaj.

9. Fixie užitek

Slovenski spletni kolesarski butik Pici Bici, v celoti posvečen pristnim kul “fixiem”, med drugim to sezono predstavlja klasično mestno kolo z modernim preobratom Bombtrack Oxbridge. Geometrija visoko kakovostnega minimalističnega tankega okvirja je oblikovana za bolj dinamične vožnje, s čimer postanejo urbana “cruisanja” užitek, ki zasvoji.
Več si oglejte tukaj.

10. Alfa romeo na dveh kolesih

Sodelovanje znamk Alfa Romeo in Compagnia Ducale je prineslo kolesarsko mojstrovino IFD 4C, ki ga izdelujejo v omejeni seriji. Lahkotno ogrodje iz karbonskih vlaken tekočih linij je tako v vsem svojem slogu posvečeno znanemu modelu avtomobila Alfa Romeo 4C Roadster.
Več si oglejte tukaj.

11. Retro mrzlica

Švedski arhitekt Per-Olof Kippel pod znamko Standard Highwheeles ponovno oživlja starinsko visoko kolo z ogromnim visokim prednjim kolesom, ki ga lahko prilagodimo po meri – večje kot je, hitreje se bomo vozili. Penny Farther tako v modernem duhu pooseblja klasiko nerjavečega jekla, usnjenega sedeža ter zloščeno hupo in pedala.
Več si oglejte tukaj.

12. Brezhibna eleganca

Znamka z dolgoletno tradicijo izdelovanja koles Cooper Bikes bo letošnjo pomlad očarala z modelom Single Speed, pri čemer se je povezala z ekipo oblikovalcev Hackett. V brezhibnem dizajnu z Brooks Swift sedežem in Brooks usnjenimi ročicami gorčične barve tako elegantno združuje klasiko brezhibnega britanskega stila in inženirstva.
Več si oglejte tukaj.

13. Krokodilja divjina

Koncept delovanja pariškega Watch Life with Curiosity (WLWC) je zahtevati masovno proizvedene in generične predmete nazaj za ponovno izdajo kot individualne in edinstvene kose. V takšnem duhu so ustvarili tudi fixed-gear kolo, odeto v zares nenavadno preobleko – krokodiljo kožo, ki so jo uspeli pridobiti iz množične industrije, in jo ponovno uporabiti. Več kot 90 ur dela je prineslo osupljivo kolo v vrednosti slabih 15.000 evrov z lahkotnim aluminijastim okvirjem v videzu črnega krokodila, sedežem iz karbonskih vlaken, ročno izdelanimi zavorami iz titana in po meri narejenimi pedali.
Več si oglejte tukaj.

14. Robustni minimalizem

Madžarski oblikovalec pod imenom Kisszsombor je ustvaril urbani minimalistični “cruiser” Kzs Cycle. Osnovna ideja je bila oblikovati model 2D linij s 3D oblikami in preobraziti ploščati dizajn v uporaben predmet. Odlikujejo ga edinstvene komponente, fosforescenčno (svetleče v temi) pravokotno ogrodje in vilice ter lesene ročice, sedež in pedala, s čimer izraža tako gibanja, kot stabilnost.
Več si oglejte tukaj.

prikazna1 Shelfie – praktična polička, ki prenese vse tipe koles Skateboard z domiselnim reuse konceptom. Foto: Nejc Vašl, Logsaw Meat. Logsaw Meat – skateboardi z dušo Foto: Pikkpack Shoes. Pikkpack Shoes – modna obutev, ki jo ustvarimo kar sami Foto: Palo TOP trend lesenih očal ostaja. Zakaj? · · · · · · · ·