JamesDean
Utrip mesta · moda

Od ameriških marincev, nekdanjih filmskih zvezdnikov, pa vse do danes je T-shirt majica postala nepogrešljiv kos oblačila za vse generacije. Majice se prilagajajo času, v katerem živimo, sledijo aktualni kulturi in modnim trendom. Najdemo jih na ulici (streetstyle) in v visoki modi. Z napisi nam nekaj sporočajo ali pa jih nosimo bolj neopaženo. Izražajo stališča, kričijo, ali pa se umikajo v svoj svet. Lahko jih nosimo sprane, ponošene ali potegnjene iz garderobe svojega dedka.

Zgodovina majice sega v leto 1913, ko je postala obvezen del opreme ameriških marincev, kasneje pa se je v ameriški vojski pojavila tudi kot udobno spodnje oblačilo. Zaradi udobnega nošenja, lahkosti, prijetnega materiala in kratkih rokavov si je svojo pot utrla tudi med drugimi poklici, na primer ladjedelci, kmetovalci in rudarji. Zaradi narave dela v zaprtih in vročih prostorih so tesna in neprijetna oblačila iz srbeče volne mnogi zamenjali za preprosto bombažno majico. To oblačilo se pojavi kot del neuradne uniforme. Od leta 1920 je tako imenovana T-shirt majica postane uradna ameriško-angleška beseda v Merriam-Websterjevem slovarju.

Naučite se zložiti majico v manj kot dveh sekundah! Oglejte si spodnji video.

Če smo jo do tedaj lahko videli zgolj na fotografijah ameriških marincev, sta jo na filmskem platnu kmalu nosila znameniti hollywoodski upornik James Dean v filmu Upornik brez razloga in Marlon Brando v Tramvaju poželenja.

Iz filma se je T-shirt preselil na ulice in v kombinaciji z jeansom pomenil simbol za svobodno oblačenje in spolno privlačnost. Več desetletij je T- shirt majica prevladovala v beli barvi, zaradi preprostega kroja in lahke izdelave pa se je kmalu začela njena množična proizvodnja. V petdesetih letih so bile majice prvič opremljene s potiski in napisi, ki so sledili tedanjim modnim trendom in duhu časa.

Kdo ne pozna znamenite majice z napisom “I ♥ NY“? Ameriški dizajner Milton Glaser je napis po naročilu mesta New York oblikoval že davnega leta 1977.

Kar je bilo nekoč zasnovano zgolj iz potrebe po funkcionalnosti, je danes nepogrešljiv kos oblačila za vse generacije. Je trend, ki se je nekoč pojavil zato, da bi ostal in trajal.

kolaz Letošnjo pomlad bo zaznamovala lahkotna udobnost Foto: Fashionista Finale meseca mode v mestu luči kostumi4 Pomladna modna revija v Galeriji Emporium Chanel jesen-zima 2014-2015. Foto: Fashionista Pri Chanelu so modno pisto spremenili v ameriški supermarket · · · · · ·