Tako bo videti Bela hiša, ko se vanjo preseli Donald Trump
Utrip mesta · arhitektura

V Beli hiši bo zapela nova metla. Ne le, da se bo zamenjala večina tamkajšnjega osebja, Donald Trump in Melania Trump bosta lahko precej spremenila notranjo podobo ameriške predsedniške palače. Vsakemu aktualnemu ameriškemu predsedniku je namreč omogočeno, da se odloči za delno prenovo Bele hiše, uradne rezidence ameriškega predsednika. Tja se zdaj nepričakovano selita Donald in Melania Trump s svojim sinom Barronom, ki zdaj še živijo v razkošne stanovanju na vrhu newyorškega nebotičnika Trump, ki je opremljen v stilu Versajske palače(lestenci, marmor, svečniki …). Kako bo Bela hiša urejena po okusu 45. ameriškega predsednika, bo pokazal čas – najbolj se slog in identiteta predsedniške družine in administracije kažeta v Ovalni pisarni – dežurni spletni šaljivci pa so že pred tem pustili domišljiji prosto pot in si zamislili, kako bo videti Bela hiša, ko se vanjo vseli Donald Trump z družino.

Odkar je bil Donald Trump izvoljen za 45. ameriškega predsednika, se ponuja več vprašanj kot odgovor. Kaj zdaj? Na tapeti je tudi Bela hiša, ki bo po januarski inavguraciji dobila nove stanovalce. Ključe bodo Donaldu Trumpu in družini predali Obamovi. Barack, Michelle, Sasha in Malia Obama se bodo po osmih letih izselili iz nje, prostore pa bodo zavzeli Donald, Melania in Barron Trump.

Bela hiša je razdeljena na dva dela, in sicer pritličje in prvo nadstropje (t. i. državni nadstropji) ter drugo in tretje nadstropje, ki sta zasebna rezidenca prve družine in sta izvzeti iz večine pravil opremljanja, saj sta namenjeni izključno zasebni rabi, preostanek pa je muzej ameriške zgodovine in ima številne omejitve.

Nova prva družina bo imela tako kar precej manevrskega prostora pri morebitni prenovi zgornjih dveh nadstropij Bele hiše, če pa bo želela karkoli spremeniti v zgodovinsko pomembnih sobah, kot je spalnica Abrahama Lincolna, ali pa javne prostore v pritličju, bo Trump potreboval soglasje Odbora za zaščito Bele hiše, svoje mnenje pa bo podalo tudi Zgodovinsko združenje Bele hiše, ki se zavzema za ohranitev stavbe.

Državna žepnina za prenovo Bele hiše znaša 100 tisoč ameriških dolarjev, še leta 1800 pa je znašala vsega 14 tisoč dolarjev. Obama se je pri prenovi odpovedal državnemu denarju in je zanjo porabil zasebna sredstva.

Večina predsednikov do zdaj se je odločila za majhne spremembe (Michelle Obama je zasadila vrt, Barack Obama je teniško igrišče spremenil v košarkarskega, Gerald Ford je dal zgradili zunanji bazen ipd.), ker pa je Donald Trump nekaj posebnega, se pojavljajo ugibanja, da bo Belo hišo temeljito prenovil. A če gre verjeti njegovim besedam iz leta 2015: “Če bom izvoljen, bom verjetno malce spremenil tudi Belo hišo. A Bela hiša je poseben kraj, zato si velikih sprememb niti ne želiš,” bo Bela hiša ohranila ‘dostojanstvo’ in ne bo postala Playboyev dvorec številka 2.

To pa ni ustavilo dežurnih šaljivcev, ki so si zamislili Belo hišo v slogu Donalda Trumpa, če bi imel ta pri prenovi povsem proste roke.

Galerija – Trumpova Bela hiša:

Bela hiša po zamisli arhitekturnega kolektiva PartisansOdpri galerijo

Galerija – zasebni prostori družine Obama v Beli hiši:

Zasebni prostori družine Obama v Beli hišiOdpri galerijo

Knjigarna El Ateneo v Argenitni je locirana v starem gledališču. Za bibliofile: najlepše knjigarne na svetu Bivak na Kaninu ponuja razgled na bovško dolino. Nov bivak na Kaninu – navpična zimska soba s sanjskim razgledom Donald Trump - nebotičniki Vsi nebotičniki Donalda Trumpa Realno stanje ... Digitalna Potemkinova vas – ruske ulice popravili kar s Photoshopom · · · ·