Tega dermatologi niti v sanjah ne bi dali na svojo kožo
Utrip mesta · zdravje & lepota

Če komu lahko zaupate, ko je govora o negi vaše kože, so to potem dermatologi – in tega niti v sanjah ne bi dali na svojo kožo!

V želji, da bi bila vaša koža čista, mehka in sijoča, se pogosto zgodi, da jo negujete s tono kozmetičnih izdelkov, ki ne prinesejo želenih rezultatov. Preden se lotite iskanja ustreznih izdelkov za vašo kožo, je pomembno, da se vprašate, česa NE potrebujete in česa NE smete dati na kožo obraza, pravijo strokovnjaki.

Pravilo manj je več velja tudi v svetu nege kože, zato tega dermatologi niti v sanjah ne bi dali na svojo kožo!

Izvajanje kemičnega pilinga ali mikrodermoabrazije doma

Kemični piling je priljubljen med ženskami, ki želijo izboljšati videz kože, in sicer odstraniti odmrle celice, zdraviti poškodbe kože, zmanjševati majhne gube … Strokovnjaki pravijo, da s tem postopkom ni nič narobe, vendar ga ne bi smeli izvajati doma.

Številne ženske namreč kupujejo pripomočke za kemični piling kar na spletu in mislijo, da si bodo z domačo nego naredile uslugo in prihranile denar. Dermatologi pravijo, da so takšni izdelki nepreverjeni in hudo premočni za domačo uporabo – zgodi se lahko, da vaša koža pordi, se razbarva, olušči ali dobi brazgotine.

Podobno je tudi z mikrodermoabrazijo, pri kateri naprava z majhnimi iglicami odpravlja nepravilnosti na koži. Strokovnjaki so prepričani, da je verjetnost, da z izvajanjem tega tretmaja doma povzročite infekcijo, zelo velika. Na koži se namreč naredijo luknje, ki zmotijo naravno stanje kože. In edino dermatologi vedo, kako jih pravilno spraviti v normalno stanje.

Gobica za tuširanje za čiščenje obraza

Dermatologi se kot hudič križu izogibajo gobici za tuširanje, in sicer z njo nikoli ne čistijo svojega obraza – ker je ta preveč agresivna in nadraži kožo. Izogibati bi se ji morali tudi zaradi tega, ker je leglo bakterij, ki lahko nepravilnosti na koži zgolj poslabša ali zdravo kožo nadraži.

Strokovnjaki pravijo, da ne bi smeli uporabljati niti ščetk za čiščenje obraza, saj je koža preveč občutljiva in morate z njo ravnati karseda nežno.

Piling obraza z agresivnimi izdelki

Piling obraza je pomemben del nege kože, vendar ni razloga, da bi uporabljali abrazivne pilinge, ki dražijo kožo in spodbujajo hiperpigmentacijo (razbarvan obraz, madeži). Strokovnjaki pravijo, da ni potrebe po uporabljanju agresivnih pilingov, temveč je dovolj, da uporabite nežno tekoče milo za obraz, ki ga razmažete po rokah in očistite obraz. Nato ga obrišete z bombažno brisačko ali rokami. In ne drgnite!

Zobna pasta kot rešitev za mozolje

Verjetno ste že slišali, da lahko z zobno pasto odpravite izbruhe na koži, ki so ponavadi vidni v obliki mozoljev. To naj bi bil mit, ker zobna pasta zgolj izsuši kožo. Najbolje je, da počakate, da izbruh mine, ker so mozolji zgolj odziv vašega telesa na določeno stanje in so normalen pojav. Če se resnično neučakani, pa lahko najdete ustrezen izdelek za mozolje, ki bo poskrbel za to, da bo rdečica izginila nekoliko prej.

Šampon kot čistilo za obraz

Šampon je namenjen čiščenju las, kar pomeni, da se sestoji iz snovi, ki niso primerne za čiščenje nežne kože vašega obraza. Šampon namreč vsebuje snovi, ki odstranjujejo olje in odmrle celice z vaših las in je preveč agresiven za kožo na obrazu, pravijo strokovnjaki.

Podobno je z milom za roke, ki ga ne bi smeli uporabljati za nego obraza ali telesa, ker se milo sestoji iz grobih, nenaravnih kemikalij, ki izsušijo in razdražijo kožo.

Česa še dermatologi nikoli ne bi dali na svojo kožo?

  • Hotelskih mil, ker vsebujejo dišave, ki nadražijo kožo. Namesto tega prinesite svoje neodišavljeno milo.
  • Tonika, ki vsebuje alkohol in tako izsuži kožo. Namesto tega uporabite rožno vodo.
  • Nikoli ne umivajo obraza z zelo vročo vodo in celo leto uporabljajo kremo z zaščitnim faktorjem.
shutterstock_549367423 5 stvari, ki nas utrujajo, pa se tega sploh ne zavedamo Nevarni modni in lepotni trendi, ki bi jih resnično morala opustiti Nevarni modni in lepotni trendi, ki bi jih resnično morala opustiti shutterstock_414531184 Miti o zdravju, ki zdravnike spravljajo ob živce shutterstock_284178131 Spomladanska utrujenost: kako jo pregnati? ·