shutterstock_405214933
V zraku · odnosi

Sodobni svet si je težko predstavljati brez družbenih omrežjih, ki so vstopila tudi v sfero partnerskih odnosov. In ta so s seboj prinesla nesoglasja in ogorčenost med partnerjema, ki je v številni primerih pripeljala tudi do razpada razmerja. Če še ne veš, obstajajo stvari, ki jih ne smeš početi, medtem ko si pišeta.

Družbena omrežja naj ne bi zamenjala pristne komunikacije, temveč je njihova naloga, da povezujejo uporabnike, ko niso skupaj na licu mesta. In manko fizičnega kontakta, očesnega stika in žive besede je terjal svoj dolg, zato je veliko razmerij propadlo ali je prišlo do šuma v komunikaciji, ki je po nepotrebnem povzročil ogorčenost med partnerjema.

Ker se je čisto vsakemu paru zgodilo, da sta se sporekla zaradi bizarne stvari, kot je tekstovno sporočilo, ti svetujemo, da si pozoren/-na na stvari, ki jih ne smeš početi, medtem ko si pišeta, če seveda želiš ohraniti zdrav in harmoničen odnos.

Tega ne smeš početi, medtem ko si pišeta:

Sporočila z besedilom “kot želiš”

Povsem jasno je, da z besedilom, kot je “kot želiš”, ni nič narobe, vendar v digitalni komunikaciji takšno sporočilo dobi negativno konotacijo. Če ti partner to napiše, se počutiš, kot da je nekaj narobe, je slabe volje in se kuja. In moraš priznati, tudi ti si verjetno kdaj napisal/-a sporočilo s takšno vsebino …, ker so bila tvoja čustva resnično negativna.

NASVET: Če ti partner to napiše, se umiri, ker veš, da gre verjetno za trenutek slabosti. Če boš imel/-a v mislih, da bi tudi ti isto sporočilo napisal/-a, počakaj, da se srečata in si mirno povesta vse, kar vam leži na duši.

Sporočila s piko

Na papirju se vsak stavek zaključi s piko – takšna so jezikovna pravila. Vendar! V digitalni komunikaciji imajo znaki interpunkcije povsem drugačen pomen. Dopisovanje z ljubljeno osebo ni isto kot pisanje eseja, članka ali uradnega dokumenta. Znanstveniki so ugotovili, da besedila s piko ljudje dojemajo kot neiskrena. To pa zato, ker so uporabniki družbenih omrežjih ustvarili drugačen jezik, ki ne vključuje slovničnih pravil. Koliko tvojih prijateljev sploh piše slovnično pravilna sporočila?

Med digitalnim pogovorom ljudje težko izražajo čustva, ni očesnega stika, tona glasu, pavz …, zato se ljudje morajo zanesti na tisto, kar jim je dostopno, in sicer emotikone, stavčno strukturo, znake interpunkcije, ki oponašajo zvoke govora. In tako hitro pride do napačnega razumevanja!

Ne prepiraj se preko sporočil.

Vse težave, ki jih imata, se bosta najbolje rešila v resničnem življenju. Moraš videti obraz osebe, premikanje telesa, zvok glasu, razpoloženje …, ker je to edini način, kako se bosta izognila napačnemu razumevanju stališč.

NASVET: Če sta že zabredla v digitalno razpravljanje, je najbolje, da poveš partnerju, da bosta nadaljevala s pogovorom, ko se srečata.

Ne pošiljaj intimnih fotografij.

V Novi Zelandiji se je leta 2005 pojavil izraz sexting, ki predstavlja izmenjavanje fotografij ali sporočil intimne narave. Vsaka oseba ima pravico, da izbira, na kakšen način se bo dopisovala s partnerjem, vendar bi bilo dobro, da se zaveda posledic.

NASVET: Če se bojiš, da bi kdo videl tvojo fotografijo intimne narave, ti svetujemo, da takšnih sporočil ne pošiljaš. Razmisli: zdaj sta skupaj, jutri morda ne bosta. Kje bodo potem pristale tvoje fotografije?

Izboljšali bodo vajino razmerje: 7 vrst prepirov, ki jih imajo vsi pari Izboljšajo lahko vajino razmerje: 7 vrst prepirov, ki jih imajo vsi pari Enkrat bo minila bolečina: toliko časa potrebuješ, da preboliš bivšega partnerja Enkrat bo minila bolečina: toliko časa potrebuješ, da preboliš bivšega partnerja Ko umrejo starši: 7 stvari, ki se za večno spremenijo v tvojem življenju Ko umrejo starši: 7 stvari, ki se za večno spremenijo v tvojem življenju cover-soulmate Verjameš, da lahko najdeš sorodno dušo? Znanost ima odgovor! ·