margot-robbie
V zraku · buzz buzz

Če imaš težave s spanjem, se razlog morda skriva v kakšni od spodnjih navad, ki lahko vplivajo na kakovost tvojega spanca. Raje se jim izogibaj.

Vsega tega domnevno ne smeš početi pred spanjem, če želiš izboljšati kakovost svojega nočnega počitka.

Kajenje

Nikotin naj bi imel stimulativen vpliv na tvoje telo – pospeši kadilčev srčni utrip in poveča aktivnost določenih možganskih centrov. Vse to negativno deluje na miren in kakovosten spanec. Najbolje je, da prenehaš kaditi. Če ti to ne uspe ali pa ti ni v interesu, se vsaj izogibaj kajenju cigaret vsaj dve uri pred spanjem.

Telesna aktivnost

Telesna aktivnost naj bi imela dober vpliv na tvoj spanec, vendar se je moraš lotiti ob pravem času. Hud telesen napor tik pred odhodom v posteljo lahko krati tvoj spanec. Izogibaj se telovadbi približno 2–3 ure, preden greš spat.

Pitje vode

Pitje vode pred spancem ne vpliva neposredno na kakovost spanca, vendar te lahko poln mehur sredi noči prebudi in zmoti tvoj počitek. Izogibaj se torej pretiranemu uživanju tekočine pred spancem.

Dremež

Dremež lahko pozitivno vpliva na nočni počitek, vendar le, če ga odmerjaš v pravih količinah in ob ustreznem času. Glede na raziskave je najbolje, da dremaš med 13.00 in 16.00. Dremež ne sme trajati več kot 20 minut.

Kreativnost

Udeležba v kreativnih procesih naj bi lahko negativno vplivala na tvoj spanec. Ker je prava kreativnost precej intenziven proces, ki poveča možgansko aktivnost in lahko poslabša občutek za čas, se velikih projektov in idej loti takrat, ko lahko tvegaš, si rahlo prikrajšan za spanec.

Uporaba elektronskih naprav

Zelo priporočljivo je, da vsaj 30 minut pred spancem ne gledaš v zaslone elektronskih naprav. Zasloni s svojo svetlobo vplivajo na slabši spanec, dogajanje na telefonu te lahko včasih razburi in tako na svoj način krati nočni počitek.

Spanje z domačimi živalmi

Čeprav je večerno cartanje s hišnim ljubljenčkom dobrodošlo in domnevno blagodejno vpliva na živce, je spanje z domačimi živalmi odsvetovano. Domače živali večkrat spremenijo svojo pozicijo med spanjem in te tako lahko zbudijo.

Živčnost

Živčnost in občutki anksioznosti naj bi v veliki meri vplivali na poslabšanje spanca. Tu in tam smo proti temu nemočni, vendar pa obstaja veliko tehnik, ki v veliki meri učinkujejo pri zmanjšanju anksioznosti. Nekatere izmed teh so na primer meditacija, joga ali pa čuječnost.

Vroča prha

Mnogi menijo, da topla kopel pripomore k boljšemu spancu, vendar pa so nekatere raziskave pokazale povezanost med slabim spancem in povišano telesno temperaturo. Vroča prha pred spanjem naj ne bo daljša od desetih minut.

v1 Znanost pravi: to je idealna razlika v letih za srečno zvezo cleyton-ewerton-XpQ-IOtJJmg-unsplash Nikoli se ne opravičuj moškemu (ali komurkoli) za teh 15 stvari! Tega nikakor ne smeš imeti v denarnici, ker prinaša revščino Tega nikakor ne smeš imeti v denarnici, ker prinaša revščino shutterstock_292935077 Če rad spiš za vikend, si morda daljšaš življenje · ·