ex-machina-2015-1200-1200-675-675-crop-000000
Kulturni izbor · film

Včasih dober film zahteva tudi dober um, da ga ceni in razume. Dober primer tega je tudi slikarska umetnost. Ena oseba lahko pogleda Picassovo sliko in vidi le čačke. Toda neka druga oseba bo ravno v teh čačkah videla mojstrovino. In če smo brutalno iskreni, nekateri filmi so narejeni le za pametne ljudi. Drugim preostanejo Transformerji, Hitri in drzni ter saga Somrak. Za tiste, ki uživajo v nekoliko večji stimulaciji možganov, pa imajo v nadaljevanju pripravljen seznam resnično zabavnih in pametnih filmov.

Tukaj je 15 filmov, ki jih gledajo in cenijo le inteligentni ljudje.

Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011)

Dogajanje je postavljeno v čas hladne vojne. Britanski agent odkrije, da bi se lahko v njihovih vrstah skrival sovjetski vohun. Tako se lotijo obširne preiskave, prepletene s pastmi in spletkami, niz dogodkov pa razkrije, da se tukaj prepletajo interesi številnih ljudi, ki poskušajo prekriti resnico.

Večno sonce brezmadežnega uma (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)

V filmu spremljamo nekoliko nenavadno vez med Joelom in Clementine. Clementine si namreč po razhodu da izbrisati vse spomine na njuno zvezo, enako želi storiti tudi Joel. A kmalu ugotovi, da bi nekatere spomine rad obdržal. Tako se začne nenavadno popotovanje po njegovih možganih, kjer se hitro zabriše meja med spomini in domišljijo.

Predestinacija (Predestination, 2014)

Zadnja naloga agenta, ki ga igra Ethan Hawke, je, da ujame zločinca, ki ga je preganjal skozi vso kariero. Lov se za agenta spremeni v presenetljivo in um begajoče raziskovanje ljubezni, usode in identitete.

Sovražnik (Enemy, 2013)

Ljubezenskemu razmerju med univerzitetnim profesorjem Adamom in Mary se počasi bliža koncu. Ko Adam nekega večera gleda film, opazi, da v njem igra na las podoben igralec. Odloči se, da ga bo poiskal, a ne zaveda se, da ga bo ravno to srečanje pahnilo v zapleteno in nevarno igro.

Drevo življenja (The Tree of Life, 2011)

V z zlato palmo nagrajenem filmu spremljamo 11-letnega Jacka, ki ima popolnoma lastno predstavo o svetu, starša pa ga vsak zase poskusita učiti svojih vrednot. Njegova mati prisega na ljubezen in usmiljenje, oče pa na to, da moramo sebe vedno postaviti na prvo mesto. Jack je tako ujet v nasprotujočih se pogledih na življenje in poskuša posredovati med staršema.

Zaklonišče (Take Shelter, 2011)

Srečno poročenega Curtisa v življenju pestita skrb za gluhonemo hčerko in zlovešče sanje o apokalipsi. Zaradi slednjega začne na vrtu graditi zaklonišče. Curtis ob vsem tem ostane še brez službe, pa tudi žena nima več razumevanja. V strahu, da je podedoval materino shizofrenijo, poskuša Curtis ločiti resnico od prividov. A sanje so vedno bolj nasilne in boji se, da bo za vedno izgubil družino.

Biti John Malkovich (Being John Malkovich, 1999)

Zakon med uličnim lutkarjem Craigom in Lotte, ki dela v trgovini z malimi živalmi, je brez strasti in brez izhoda, hkrati pa jima primanjkuje tudi denarja. Craig se tako kot arhivar zaposli v malem podjetju, kjer mu štrene zmeša lepa Maxine, a ga ta takoj zavrne. Ko Craigu pri vlaganju kartotek ena pade naravnost v omaro, tam najde skrivnosti prehod, ki vodi naravnost v um igralca Johna Malkovicha. Ko za ta prehod zvedo še drugi ljudje, je zmeda popolna.

Amelie (Le fabuleux destin d’Amélie Poulain, 2001)

Amelie je posebno dekle z bogato domišljijo, ki nekega dne v stanovanju odkrije pločevinasto škatlico, polno spominov iz otroštva neznanega otroka. Odloči se, da bo lastnika poiskala. To jo popelje na potovanje, polno dogodivščin, kjer se med drugim izkaže tudi za odlično ženitno posredovalko. V njeno življenje stopi tudi mladenič Nin, ki mu Amelie pušča šifrirana sporočila ter pomaga rešiti skrivnost. Ko se Amelie in Nin srečata in se poljubita, svet okoli njiju končno dobi smisel.

2001: Vesoljska odiseja (2001: A Space Odyssey, 1968)

Enigmatična filmska adaptacija kratke zgodbe Arthurja C. Clarka se sooča s temami, kot so človeška evolucija, tehnologija, umetna inteligenca in zunajzemeljsko življenje. Ko so dr. Dave Bowman in drugi astronavti poslani na skrivnostno misijo, se začne njihov računalniški sistem HAL čudno vesti, kar vodi do napetega obračuna med človekom in strojem, to pa ima za posledico zapleteno potovanje skozi vesolje in čas.

Izžarevanje (The Shining, 1980)

Jack in družina se odpravijo v izoliran hotel Overlook, kjer naj bi Jack delal kot zimski oskrbnik hotela, hkrati pa bi imel čas, da piše knjigo. Skupaj z ženo Wendy in sinom Dannyjem so edini prebivalci tega veličastnega hotela, kjer pa se kmalu začnejo prikazovati nadnaravni pojavi.

Ex Machina (2014)

Zmaga na računalniškem tekmovanju nadarjenemu Calebu prinese srečanje z izumiteljem Nathanom. V skrivnostnem laboratoriju sredi divjine je namreč Nathanu uspelo ustvariti prvega robota z UI, Avo. Caleb mora zdaj preveriti njene sposobnosti, ob pogovorih pa se nanjo celo naveže. Nathan nadaljuje s svojimi skrivnimi načrti, Caleb pa kmalu ne ve več, komu lahko še sploh zaupa.

Pod kožo (Under the Skin, 2013)

Nezemljan prevzame obliko zapeljive ženske, ki na škotskih ulicah preži na osamljene moške in jih zvabi v past.

Koža, v kateri živim (La piel que habito, 2011)

Plastični kirurg Robert se vse od ženine usodne prometne nesreče ukvarja z vzgojo umetne kože. Končno mu uspe ustvariti popolno kožo, a za to bo potreboval osebo, na kateri jo bo testiral. Da bi lahko svoje načrte uresničil, mu na pomoč priskoči zvesta gospodinja, toda nepričakovani prihod njenega sina povzroči tragedijo in usodno preplete njihove življenjske poti.

Pogovoriti se morava o Kevinu (We Need to Talk About Kevin, 2011)

Ko Eva rodi Kevina, postavi svoje ambicije na stranski tir. Razmerje med mamo in sinom je težavno že od samega začetka, vse skupaj pa oteži še zločin, ki ga Kevin zagreši pri 15 letih. Eva se mora zdaj soočiti s posledicami tega dejanja in se spopasti z odgovornostjo.

Medzvezdje (Interstellar, 2014)

Naši Zemlji se počasi bliža konec. Profesor Brand, briljanten fizik z Nase, pripravlja načrt, kako bo rešil človeštvo in ga tako skozi črvino odpeljal v nov dom. Toda še prej mora Brand bivšega pilota NASE, Cooperja, in ekipo raziskovalcev poslati skozi črvino in čez galaksijo, da bi odkrili, kateri od treh planetov bi lahko bili nov dom človeštva.


maxresdefault (2) Top 10: najboljši akcijski filmi zadnjega desetletja download Top 12: najbolj pričakovani filmi 2019 10 najboljših filmskih kriminalcev vseh časov 10 najboljših filmskih zlobcev vseh časov uHozLqpS8F1kAJ30S5IQIZRkqKP 4 filmi o ljudeh, ki so žrtvovali vse, da bi postali pisatelji · · · ·