ezgif.com-webp-to-jpg (66)
Kulturni izbor · film

Namen umetnosti je, da na nas vpliva. In največ moči ima pri tem prav televizija, saj lahko svoje najljubše serije, oddaje, itd., spremljajo po več let. Danes vam predstavljamo 5 serij, ki vas bodo motivirale, da naredite življenjske spremembe.

Nekaterim serijam za svoj učinek ni preveč mar: večina sitcomov in serij poskrbi le za osnovno zabavo. A nekatere najboljše serije vseh časov lahko najdejo edinstvene načine, da tematike, takšne in drugačne, predstavijo svojim gledalcem in jih poskusijo z njimi povezati. Pred vami je 5 serij, ki like in teme ponazarjajo premišljeno in prepričljivo, s čimer nas lahko pripravijo v velike ali majhne življenjske spremembe.

Master of None (2015– ): potuj po svetu dokler lahko

Serija bi lahko bila v svoji osnovi le še en kliše: priljubljeni komik, ki ustvarja polavtobiografsko komedijo. A Aziz Ansari je več kot le komedija. S serijo namreč predstavlja izčrpen in pogosto boleč portret samskega življenja v digitalni dobi. Njegov alter ego Dev Shah se tako spopada z vstopom v odraslost, stare modrosti o pasteh življenja pa predstavlja na nov in komičen način.

Dev se na kaj kmalu tudi zave, da bi moral uresničiti svoje zvezdniške sanje o potovanju po svetu, dokler še lahko, pa tudi če to pomeni, da se bo moral soočiti z negotovostjo, ki jo prinaša prihodnost.

Pod rušo (Six Feet Under, 2001–2005): sooči se s svojo smrtnostjo

Smrt je rdeča nit serije HBO-jeve serije Pod rušo in govori o družini, ki jo združi smrt očeta in borba za upravljanje družinske mrtvašnice. Liki, okoli katerih se serija vrti, so po svoje nepomembni, globoko ranjeni, nepredvidljivi, samodestruktivni, sebični, manipulativni, zlobni, a v večini le prestrašeni.

S tem, ko je ustvarjalec serije Alan Ball, le-to postavil v pogrebni zavod in vsako epizodo začel z novo smrtjo, nas je pozval k razmišljanju, kako smrt vpliva na naše življenje. Večina nas jo ignorira, a se zdi, da nas v pretresljivem finalu serije prisili, da se enkrat za vselej soočimo s svojo smrtnostjo.

Silicon Valley (2014– ): tudi če ti ne uspe, ne obupaj nad svojimi sanjami

Kar se je začelo kot satira o pretencioznem tehnološkem svetu na območju San Francisco Bay Area, je vedno bolj videti kot satira o t.i. ameriških sanjah. Glavnih junak HBO-jeve serije Richard Hendricks, preprosto želi, da se njegov revolucionarni izum prenese v roke potrošnikov po svetu in da svet s tem postane boljši. Šele nato pride zaslužek. A njegove sanje zruši ameriški korporativni svet, ki je poln neusmiljenih vlagateljev in nerazumljivih pravnih težav, zaradi česar je velikokrat primoran k spreminjanju svojih moralnih načel ali pa se bo prisiljen odpovedati svojim sanjam.

Ta serija je prepričljiv primer, da včasih resnično ni vredno iti skozi ustanovitev malega podjetja, a to še ne pomeni, da se za svoje sanje ni vredno boriti.

Pisarna (The Office, 2001–2003): pusti svojo obupno službo … ali pa vsaj povabi simpatičnega sodelavca na zmenek

Ne glede na to, kako odlična je bila ameriška različica serije Pisarna, nikoli ne bo tako satirično ostra in komična kot originalna britanska nanizanka v 14 delih. Pisarna je polna zadreg in komičnih trenutkov, občasnih omalovaževanj in hinavščine, ki jih trpijo predmestni delavci, katerih ključno sporočilo je: delo je pekel! Ricky Gervais igra praznoglavega šefa Davida Brenta, ki se briga le zase, tragedija vsega skupaj pa je kompetentni Tim, katerega trud in srečo izniči bedno vsakodnevno pisarniško delo.

Serija se konča tako, da Tim ostane v tej grozni službi in izgubi vse možnosti, da bi lahko bil skupaj z receptorko Dawn, v katero je zagledan. To je mračen opomnik, ki lahko kar nekaj ljudi motivira, da nehajo s službo, v kateri so nesrečni in poiščejo nekaj, kar jih veseli. No, ali pa vsaj, da povabijo na zmenek sodelavca ali sodelavko, ki se jim zdi simpatičen/-na.


Peščica izbranih (Band of Brothers, 2001): preberi kakšno knjigo in se nauči nekaj o zgodovini

Številne prestižne serije uporabljajo zgodovino kot navdih, a le redke ujamejo obdobje, ki ga predstavljajo, s takšno živo lepoto in grozo kot zdaj že klasika, mini serija Peščica izbranih. Druga svetovna vojna ponovno oživi skozi oči “Easy Company”, ameriške letalske divizije, ki je bila nameščena v Normandiji in imela bistveno vlogo tudi pri drugih pomembnih dogodkih v Evropi. Vsak prizor je videti zelo resnično, od jarkov do belgijskih vasic, podobno je z liki. Najbrž tudi zato, ker so ti ljudje resnično živeli, kar poudarjajo glasovi vojakov “Easy Company”, ki začnejo vsako epizodo.

Serija Peščica izbranih je dovolj privlačna, navdušujoča, da lahko iz vsakega od nas naredi malega zgodovinarja.


ezgif.com-webp-to-jpg (64) 5 grozljivk za noč čarovnic, zaradi katerih še par noči ne boš mogel spati sorry_we_missed_you-publicity_still-h_2019_ Festival evropskega in mediteranskega filma (FEMF) 2019: najboljše evropske mojstrovine leta star_wars-_episode_ix_the_rise_of_skywalker-publicity_3-h_2019 Vse, kar moraš vedeti o zadnjem napovedniku za Vojna zvezd: Epizoda IX (Star Wars: The Rise of Skywalker, 2019) lemans66 Vse to prihaja v kino v novembru: tega nikar ne zamudi! ·