one-beat-one-tree-designboom-02
V zraku · buzz buzz

Decembra leta 2015 bo Pariz gostil 21. klimatsko konferenco in belgijska umetnica Naziha Mestaoui za to priložnost pripravlja projekt »En utrip, eno drevo«, ko bodo pariške znamenitosti porasla drevesa in tako betonsko džunglo za kratek čas spremenila ‘zgolj’ v džunglo. Istočasno pa bo »One beat one tree« korenine pognal tudi v drugih evropskih prestolnicah.

Seveda bo šlo le za ‘zelene’ projekcije, a bodo te močno trkale na zavest vseh, predvsem pa tistih, ki bodo v Parizu sedli za zeleno mizo. Inštalacija bo most med virtualnim in realnim, tehnologijo in naravo kot tudi vidnim in nevidnim. Mimoidoči bodo lahko ‘posadili’ digitalno drevo in nato opazovali kako raste na stavbi.

A ker bi bilo to ob naravni hitrosti enako zanimivo kot opazovanje barve da se posuši, bodo drevesa rasla v ritmu srca pogozdovalca, ki ga bo prebral senzor na pametnem telefonu in naprej prevajal na mestno znamenitost.

Računalniško drevo bo nato čisto zares posajeno nekje v Evropi, Latinski Ameriki, Afriki ali Aziji, s čimer bo »vsakdo, ki bo prispeval drevo, postal soavtor prihodnosti, kjer ne bo prostora za sebični individualizem«, kot se je izrazila avtorica.

Odpri galerijo
Preberite še: 20+ osupljivih primerov živali kot Body Art

cover-cigumi-eksperiment Žveči in bodi bolj kul! Prava resnica o žvečilnih gumijih. cover-wc Sedeti ali ne sedeti na straniščni školjki, to je tu vprašanje cover-goske Rečjegedon, ko armada rac preplavi cesto cover-pammetne-spletn-strani Spletne strani zaradi katerih boš pametnejši